• Hej! Visste du att vi har en ny kundservicesida som är ännu bättre? På den kan du vara säker på att få ett mer uppdaterat svar, något vi inte kan garantera på denna sida.

Utbetalning Pensionsförsäkring

Vanliga frågor

Vad kan jag ha för utbetalningsplan på en pensionsförsäkring?

Utbetalning kan påbörjas från 55 till 99 års ålder och pågå mellan 5-20 år. Du kan välja att få den utbetalad månads-, kvartals-, tertials-, halvårs- eller årsvis.

Du måste aktivt registrera din utbetalningsplan. Utbetalningarna påbörjas inte per automatik vid någon specifik ålder.

Storleken på pensionsutbetalningen beror på försäkringens värde, och fördelas enligt den utbetalningsplan som du väljer. Under spartiden är försäkringen en depåförsäkring. Inför utbetalning omvandlas den till en fondförsäkring. I en fondförsäkring är det bara tillåtet att placera och handla i fonder.

Hur lägger jag upp en utbetalningsplan på min pensionsförsäkring?

Du skapar en utbetalningsplan under Mina sidor > Kontoöversikt > Gå in på pensionsförsäkringen > Om min Pensionsförsäkring. Vid rubriken Utbetalning/Uttag kan du skapa din utbetalningsplan. Glöm inte att trycka på Spara när du har skapat din utbetalningsplan!

Vilket datum sker utbetalningen?

Utbetalningen sker den 25:e varje månad.

Kan jag ta ut min pensionsförsäkring i förtid?

I samband med att avdragsrätten togs bort (årskiftet 2015/2016) bestämdes det att det ska gå att återköpa sin PF i förtid om värdet är högst 1 prisbasbelopp (44 800 kr för 2017) och pensionen inte är under utbetalning.

För att avsluta försäkringen i förtid behöver du skicka ett meddelande i inloggat läge där det framgår vilket konto som ska avslutas samt till vilket konto utbetalning ska ske. Då utbetalning av pensionsförsäkring inkomstbeskattas kommer Avanza att dra 30 % i preliminär skatt på beloppet före utbetalning.

Kan jag fortsätta handla under pågående utbetalning?

Ja det får man, men dock endast med fonder.

Måste jag själv sälja av så att det finnas likvider tillgängliga på kontot inför utbetalning?

Ja, du måste själv sälja av den del av innehavet som behövs för kommande utbetalning. Om du inte har sålt i tid inför aktuell utbetalningsdag så görs ingen utbetalning vid utsatt datum. Utbetalning görs så fort Avanza har genomfört en försäljning.

Vad gäller för mig som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i min anställning?

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning har kvar möjligheten att göra avdrag enligt tilläggsregeln, d.v.s upp till 35 % av inkomsten. Det avdraget kan uppgå till högst 10 prisbasbelopp.