• Hej! Visste du att vi har en ny kundservicesida som är ännu bättre? På den kan du vara säker på att få ett mer uppdaterat svar, något vi inte kan garantera på denna sida.

Allmänt om pension

Vanliga frågor

Vad består pensionen av?

Pensionen består ofta av tre delar: Allmän pension, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande.

Allmän pension
Varje gång du betalar skatt på din lön avsätts pengar till din allmänna pension. Dagen du går i pension kommer den allmänna pensionen motsvara ungefär hälften av din lön. Läs mer om vad allmän pension är och hur det fungerar.

Tjänstepension
De flesta arbetsgivare betalar automatiskt in tjänstepension åt dig varje månad. Läs mer om vad tjänstepension innebär.


Privat pensionssparande

För att få ut mer i pension, motsvarande hela din lön, behöver du även pensionsspara privat. Det går att göra på ett Investeringssparkonto, en Kapitalförsäkring eller ett Aktie- och fondkonto.

Du som inte har pensionsrätt i din anställning kan du spara i ett individuellt pensionssparande (IPS) eller pensionsförsäkring. Då kan du göra avdrag på ditt sparande upp till 35 % av din lön (högst 10 prisbasbelopp).

Om jag vill spara till min pension själv, hur gör jag då?

För att spara till din pension privat kan du välja att spara i ett investeringssparkonto, en kapitalförsäkring eller ett aktie- och fondkonto.

Du som inte har pensionsrätt i din anställning kan du spara i ett individuellt pensionssparande (IPS) eller pensionsförsäkring. Du kan göra avdrag på ditt sparande upp till 35 % av din lön (högst 10 prisbasbelopp).

Vad är det orange kuvertet?

I det orange kuvertet får du ett årligt besked om din allmänna pension av Pensionsmyndigheten. Du ser då hur mycket du hittills har sparat ihop till din allmänna pension. På Pensionsmyndighetens hemsida hittar du en guide till hur du ska tolka ditt orange kuvert.

Vad är det för pinkod som jag har fått i mitt orange kuvert i år?

Med den pinkod du har fått i ditt orange kuvert kan du logga in på Minpension.se för att få en samlad bild över hela ditt pensionssparande. Med samma pinkod kan du även logga in på Pensionsmyndigheten.se där du bland annat kan byta dina premiepensionsfonder.

Kan jag se alla mina pensioner någonstans?

Minpension.se får du en samlad bild över hela ditt pensionssparande, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt individuellt pensionssparande. Däremot så syns inte din IPS på sidan, läs mer om detta i frågan "Varför ser jag inte min IPS på Minpension.se?" nedan.

Vad är Minpension.se och varför har ni ett samarbete?

Minpension.se är en pensionsportal där du kan se hela din pension och är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen, däribland oss, för att du ska få en helhetsbild över ditt samlade pensionskapital.

Varför ser jag inte min IPS på Minpension.se?

IPS är bankernas motsvarenhet till pensionsbolagens pensionsförsäkring och banker har i dagsläget inte något samarbete med minpension.se. Om du har en IPS kan du däremot lägga till uppgifterna om ditt sparande manuellt på Minpension.se för att få en samlad bild över ditt pensionskapital.

Kan jag se mitt PPM-sparande hos er?

Nej, det går inte att se ditt PPM-sparande hos Avanza.

Kan jag placera i mitt PPM-sparande via er?

Du kan inte placera i ditt PPM-sparande via Avanza utan behöver göra det på Pensionsmyndighetens hemsida

Hur kan ni ha pensionsprodukter utan kapitalavgifter?

Vi har låga kostnader i Avanza Pension och målet är att du ska få mer i pension till dig själv hos oss än hos någon annan bank. Det kostar inget att ha ett konto hos oss utan du betalar endast för de placeringar du gör i aktier samt för fonder betalar du fondbolagens förvaltningsavgifter. Eftersom du bestämmer vad du vill placera i så styr du själv över ditt sparande och dina kostnader.

Varför står det på Minpension.se att ni har avgifter?

Minpension.se använder sig av schablonavgifter vid beräkningen av din prognos som inte tar hänsyn till om pensionsbolaget inte har några avgifter på sina produkter. Våra pensionsprodukter har givetvis inga konto- eller kapitalavgifter, vilket innebär att ditt pensionskapital du har hos oss blir högre än vad som anges hos Minpension.se.

Hur vet jag vilka av mina pensioner jag kan flytta till er?

IPS har fri flytträtt och går därför alltid att flytta till oss. På nedanstående sidor kan du se om dina övriga pensionsprodukter är flyttbara eller inte:
Pensionsförsäkring
Tjänstepension

Hur är Avanzas privata pensionssparande jämfört med andra bolag?

På Konsumenternas hemsida kan du jämföra oss med andra banker gällande IPS och pensionsförsäkring. Klicka här för att komma till jämförelse av IPS och här för att se jämförelse för pensionsförsäkring.

Relaterat

  • Här kan du läsa med om IPS
  • Här kan du få mer information om Pensionsförsäkring
  • Vill du veta mer om Tjänstepension? Klicka här
  • Vill du flytta din pension till oss? Klicka här för att få mer information