Månadssparande

Vanliga frågor

Vad är ett månadssparande?

Hos Avanza har du möjlighet att automatiskt spara en viss summa i månaden på dina konton, detta kallar vi ett månadssparande. Du har också möjlighet att placera dina pengar automatiskt i olika fonder. Du kan med andra ord välja att antingen bara föra över en viss summa varje månad, eller föra över en viss summa som automatiskt placeras i en eller flera fonder.

Var lägger jag upp ett månadssparande?

Ett månadssparande lägger du upp under Mina sidor > Månadssparande.

Hur lägger jag upp ett månadssparande?

Under rubriken Mina Sidor > Månadssparande börjar du med att välja om du vill skapa ett månadssparande i fonder eller ett månadssparande i pengar. Du kan också gå till vår Portföljgenerator för att få hjälp att skapa en fondportfölj.

Det första valet du gör är om du vill månadsspara i fonder eller pengar. Därefter väljer du vilket konto du vill månadsspara på och vartifrån pengarna ska dras. Här kan du välja ett externt konto från en annan bank, då läggs det upp ett autogiro från det konto du har valt i din andra bank. Du kan även välja att pengarna ska dras från aktuellt konto, till exempel om du redan har en stående överföring från din andra bank eller ett tillgängligt saldo på det konto du önskar månadsspara på.

Därefter väljer du hur stort belopp du vill månadsspara varje månad. Vill du månadssspara i fonder söker du därefter upp de fonder du vill spara i och väljer vilken fördelning du vill ha. Sista steget är att välja när fondköpen ska genomföras. Den 29:e i månaden är förvalt för månadssparande. Notera att pengarna dras från ditt externa konto tre kalenderdagar före för att ta höjd för eventuella helger så att fondköpet inte avbryts på grund av brist på likvida medel.

Om du väljer att månadsspara i pengar varje månad, till exempel om du själv vill köpa aktier för pengarna, är förfarandet detsamma bortsett från att du ska välja fonder och fondfördelning.

Om du vill skapa ett månadssparande för en minderårig kan du läsa mer om hur du gör här.

Hur ändrar jag ett månadssparande?

För att ändra ditt månadssparande går du till Mina sidor > Månadssparande och trycker på "Ändra" högst uppe i högra hörnet på rutan för det aktuella månadssparandet.

 

Hur tar jag bort ett månadssparande?

För att avsluta ditt månadssparande går du till Mina sidor > Månadssparande och trycker på "Ta bort" högst uppe i högra hörnet på rutan för det aktuella månadssparandet.

Jag får mail av er om att mitt månadssparande inte fungerar, varför?

Den vanligaste orsaken att ett månadssparande inte går igenom är att det är för få dagar mellan datum för överföring och datum för fondköp. Vi rekommenderar att du har minst tre kalenderdagar mellan överföringen av pengar och det månatliga fondköpet för att ta höjd för eventuella helger och röda dagar.

Du kan även kontrollera att du har en överföring av pengar kopplat till ditt månatliga fondköp. Vi försöker alltid göra fondköpen tre gånger, och om det endast finns ett månatligt fondköp men inga pengar överförs till kontot, kommer du att få tre stycken fondordrar med status "felaktig". Därefter skickar vi ett mail till dig med information om att ett fondköp i ditt månadssparandet inte gått igenom denna månad.

Varför är mitt månadssparande uppdelat i så många rutor?

Om du lade upp ditt månadssparande på den gamla sajten har ditt månadssparande delats upp i separata rutor för dina autogiron och för de månatliga fondköpen. Månatliga fondköp som sker olika datum hamnar även i olika rutor.

Om du vill få en bättre översikt samt dra nytta av de fördelar som finns med det nya månadssparandet kan du ta bort ditt befintliga månadssparande och lägga upp det på nytt. Du kan läsa mer om hur du lägger upp ett nytt månadssparande i frågan "Hur lägger jag upp ett månadssparande?".

Månadssparande

Hos Avanza har du möjlighet att automatiskt spara en viss summa i månaden på dina konton, detta kallar vi ett månadssparande. Du har också möjlighet att placera dina pengar automatiskt i olika fonder. Du kan med andra ord välja att antingen bara föra över en viss summa varje månad, eller föra över en viss summa som automatiskt placeras i en eller flera fonder.

Relaterat