• Hej! Visste du att vi har en ny kundservicesida som är ännu bättre? På den kan du vara säker på att få ett mer uppdaterat svar, något vi inte kan garantera på denna sida.

För minderårig

Vanliga frågor

Vilka kontotyper kan man ha som minderårig på Avanza?

Att spara i eget namn:
Det mest populära alternativet för att spara till ett barn är att man använder sig av en kapitalförsäkring i sitt eget namn där man skriver barnet som förmånstagare. Att ha barnet som förmånstagare betyder att hela sparandet tillfaller barnet ifall du skulle avlida. Kapitalförsäkringen är den enda kontoformen där man kan spara i sitt eget namn men sätta barnet som förmånstagare. Läs mer och öppna en Kapitalförsäkring Barn här.

Att spara i barnets namn:
Det görs smidigt genom att barnets förmyndare (vanligtvis föräldrarna) öppnar ett konto åt barnet på sajten. Detta hittar ni under Spara i barnets namn.

Båda förmyndarna signerar avtalet med BankID eller begär hem avtalet på posten. I samband med att barnet fyller 18 år övergår ägandet automatiskt och barnet får då tillgång till pengarna.

För att öppna en Kapitalförsäkring för minderårig fyller du i blanketten "Ansökan om Kapitalförsäkring - Minderårig" som återfinns under Investera > Spara till barn > Spara i barnets namn > Kapitalförsäkring

Minderåriga kan även spara i Sparkonto+Klarna. För att se hur ni öppnar ett sånt kan ni läsa i frågan "Kan jag spara i ett Sparkonto+ till en minderårig?" nedan.

Hur gör jag ett uttag från mitt barns konto på Avanza?

Uttag kan begäras direkt på hemsidan via Mina sidor > Insättningar & Uttag > Ta ut pengar. Observera att det endast går att göra ett uttag från minderårigs konto till ett konto i den minderåriges namn.

Hur tar jag ut pengar från mitt barns kapitalförsäkring?

Uttag från en minderårigs konto görs via blanketten "Uttag av kapital (återköp)" som återfinns under Vårt utbud > Konton > Kapitalförsäkring > Villkor & Blanketter. Blanketten behöver undertecknas av båda föräldrarna.

Hur tar jag ut pengar från min kapitalförsäkring barn?

Uttag kan begäras under Mina sidor > Insättningar & Uttag > Ta ut pengar. Observera att det endast går att göra ett uttag till ett konto i ditt namn.

Kan jag spara i ett Sparkonto+ till en minderårig?

Det går att spara i ett sparkonto+Klarna där ni kan välja mellan ett bundet eller rörligt konto. För att öppna dessa konton begär ni detta direkt via sajten under Spara & Investera > Sparkonton, när ni är inloggade som barnet. Vi skickar då hem avtal till barnets folkbokföringsadress som föräldrarna behöver skriva under och returnera till oss.

När vi har tagit emot avtalet kommer vi att skicka ett meddelande till barnets depå med en länk där ni kan öppna de sparkonto+ ni önskar. Ni behöver öppna kontot genom länken inom 30 dagar från att den skickades till er.

Kan jag månadsspara till en minderårig?

Om ni önskar månadsspara till en minderårigs konto lägger ni upp ett autogiro för minderårig via blanketten "Anmälan om autogiro och/eller fondfördelning". Varför vi behöver få in autogirogodkännandet via blankett är på grund av att båda föräldrarna behöver godkänna autogirot.

Ni kan sedan ändra månadssparandet under Mina Sidor > Månadssparande i inloggat läge på den minderåriges konto.

Hur ändrar jag ett månadssparande för en minderårig?

Ni kan ändra månadssparandet direkt på sajten under Mina Sidor > Månadssparande när ni är inloggade på den minderåriges konto.

 

Relaterat