• Hej! Visste du att vi har en ny kundservicesida som är ännu bättre? På den kan du vara säker på att få ett mer uppdaterat svar, något vi inte kan garantera på denna sida.

Generellt om kontoöppning

Vanliga frågor

Hur gör jag för att öppna ett konto och bli kund hos Avanza?

För att bli kund hos oss behöver du bara klicka på Bli kund som du hittar längst uppe till höger på sajten. Sedan fyller du i ditt personnummer och klickar på " Gå vidare". Fyll sedan i dina önskade inloggningsuppgifter och bekräfta. 

Det enklaste och snabbaste sättet att komma igång är med BankID/Mobilt BankID. Då kan du signera avtalet direkt vid registreringen och kan fort komma igång med ditt sparande. Det innebär även att du inte behöver vänta på att få ett avtal hemskickat för signering. Om du inte redan har BankID/Mobilt BankID kan du skaffa det via din bank.

Om du vill öppna ett företagsägt konto klickar du på Bli kund uppe i högra hörnet. Fyll sedan i företagets organisationsnummer. Därifrån går du vidare och beställer vilket konto du vill öppna. Som företagskund behöver vi får in ett underskrivet avtal då vi behöver ha firmatecknarens signatur i original så det säkerställs att behörig person godkänner öppnandet av kontot.

Jag är ny kund och behöver hjälp att komma igång, hur gör jag?

På vår kom-igång-sida hittar du den hjälp du behöver för att komma igång med ditt sparande på Avanza. Vill du lära dig ännu mer kring investeringar och sparande? Spana in Avanza Akademin eller titta på våra klipp under Avanza Play.

Hur öppnar jag fler konton när jag redan är kund?

Så här enkelt öppnar du ett eller flera nya konton på sajten.

Som företagskund behöver ni signera ett kontoavtal för varje nyöppnat konto, det är på grund av att vi behöver få in firmatecknarens signatur i original då ägandeskapet i företaget kan ha ändrats och behörig person behöver godkänna kontoöppningen.

Hur öppnar jag Sparkonto+ när jag har fullmakt på mitt konto?

Då Sparkonto+ är en kontoform som erbjuds i samarbete med externa partners, är det inte möjligt att ha fullmakt på ett sådant konto. På grund av detta får man upp ett meddelande att kontot inte går att öppna om det finns fullmakt på inloggningskontot.

För att kunna öppna Sparkonto+ kan man som kund logga ut från sitt befintliga konto och därefter gå in och registrera sig som helt ny kund på Avanza. Har man tillgång till Bank-ID eller mobilt Bank-ID kan man signera avtalet direkt och därefter öppna Sparkonto+ från den nya inloggningen. Kontot som man har sedan tidigare kan vi koppla till den nya inloggningen och fullmakten ligger kvar då kvar precis som tidigare för det gamla kontot. Kontakta oss genom att skicka ett meddelande eller per telefon, så ordnar vi med kopplingen av konton.

Alternativet till detta är att dra tillbaka fullmakten som finns på inloggningskontot, vilket kan begäras genom att skicka ett meddelande till oss i inloggat läge. När fullmakten är borttagen är det därefter möjligt att öppna Sparkonto+. Notera att det pga av systemtekniska skäl kan ta upp till ett par dagar från det att fullmakten tagits bort tills dess att registrering av Sparkonto+ är möjligt.

Jag har registrerat mig som kund på er sajt, vad händer nu?

Om du valde att signera avtalet med BankID så är ditt konto aktiverat och klart att använda. Du kan då påbörja ditt sparande direkt via en insättning, eller t.ex. begära en överföring av värdepapper som du har hos en annan bank.

Om du inte har signerat avtalet med BankID kan du än så länge bara logga in och bekanta dig med sajten. Du använder då inloggningsuppgifter som du valde i samband med registreringen. Några dagar efter att du har registrerat dig som kund kommer avtalet till dig med posten.

Skriv under avtalet som finns bifogat och returnera detta till Avanza. När vi har registrerat det underskrivna avtalet aktiveras ditt konto och det är färdigt att använda.

Hur vet jag när mitt konto har blivit aktiverat?

Om du vid registreringen av kontot väljer att signera avtalet med BankID blir ditt konto aktiverat inom kort. Du kan då påbörja ditt sparande direkt via en insättning, eller t.ex. begära en överföring av värdepapper som du har hos en annan bank.

Om du inte signerar ditt avtal med BankID kommer du att få ett avtal hemskickat per post. Du kan logga in på ditt konto och se dig omkring, men det går inte att sätta in pengar eller lägga en order innan vi har fått in ditt underskrivna avtal.

Du kommer att bli informerad när du ditt konto blivit aktiverat och du kan använda det i ett meddelande, du hittar meddelandefunktionen via Mina sidor > Meddelanden eller via meddelandegenvägen högst upp i högra hörnet när du är inloggad på ditt konto.

Har Avanza någon fast kontoavgift?

Nej, du betalar ingen fast kontoavgift hos oss. Här finns enbart courtage vid handel med värdepapper, fondbolagens egna avgifter vid fondhandel och eventuella avgifter för beställda tilläggstjänster. Se vår prislista.

Vad är förmånsnivå respektive courtageklass?

Du placeras automatiskt i en förmånsnivå beroende på hur stort ditt samlade sparande hos oss är och/eller hur mycket courtage du har erlagt. Du kan själv påverka din förmånsnivå genom att sätta in pengar samt flytta hit aktier, fonder eller pension. Ju högre förmånsnivå du har desto bättre räntor samt priser på produkter och tjänster får du. Se vilken förmånsnivå du har samt hur långt du har kvar till nästa steg.

När du blir kund hos oss hamnar du till en början automatiskt i courtageklass "Start". Om du bara handlar med fonder behöver du inte bry dig om courtageklasser då vi inte tar ut något courtage vid fondhandel. Handlar du däremot med andra värdepapper så som aktier, derivat och börshandlade produkter, blir courtageavgifterna aktuella för dig. Vi har fem courtageklasser med olika courtagenivåer, både för den allra minsta aktiehandlaren och den som gör lite större affärer. Du kan själv välja vilken courtageklass du vill tillhöra och på så sätt påverkar du vilka avgifter du betalar. Du behöver inte heller oroa dig för att göra fel, du kan kostnadsfritt byta mellan de olika courtageklasserna en gång per månad. Här kan du se vilken courtageklass du har och även byta courtageklass.

Vad innebär egentligen "Punkt 3 - Pantsättning" i kontovillkoren för mig
som kund?

Denna bestämmelse finns för att Avanza Bank ska ha säkerhet för kundens förpliktelser gentemot Avanza Bank. Detta kan exempelvis avse att täckning finns vid emissioner som kunden tecknat sig för eller räntebetalningar som kunden ska betala. Ett annat exempel är att Avanza Bank erbjuder möjlighet att belåna aktier. För att reglera att våra kunder inte överbelånas måste vi ha rätt att sälja kundens värdepapper för att reglera belåningen, varför vi har denna bestämmelse om pantsättning. För att säkerställa vår säkerhet för kundens förpliktelse får kunden inte heller pantsätta värdepappren till annan. Förutsättningen för att denna bestämmelse skulle aktualiseras är dock att kunden har någon förpliktelse gentemot Avanza Bank.

Var kan jag få tips om mitt sparande och mina placeringar?

Avanza har valt att inte erbjuda personlig rådgivning men däremot har vi olika verktyg och tjänster för att underlätta för dig och ditt sparande.

Under rubriken Spara & Investera > har vi skapat informationsidor för såväl fonder som aktier för att underlätta för dig som kund i valet av placeringar.

Om du är intresserad av ett fondsparande finns den så kallade Portföljgeneratorn som hjälper dig att att skapa femstjärniga fondportföljer på bara några klick. Du hittar den under Spara & Investera > Fonder > Portföljgeneratorn. Via funktionen kan du både skapa ett månadssparande och investera en större summa direkt. 

Om du är aktieintresserad kan du titta närmare på sidan Aktieinspiration, där vi har samlat mängder av intressanta aktier, men sorterat dem på ett annorlunda sätt än vad du kanske är van vid. Utforska våra tre olika kategorier och hitta dina nya favoritinvesteringar! Du hittar sidab under rubriken Spara & Investera > Aktier > Aktieinspiration.

Du kan också exempelvis läsa på Placera.nu, som skriver om placeringar och olika analyser. Du hittar Placera.nu under rubriken Nyheter på sajten. Placera.nu har även olika analystjänster som du kan beställa för diverse köp- och säljråd, de hittar du under rubriken Nyheter > Tjänster.

Vid sidan av detta kan du även ta del av vår sparekonom Claes Hembergs tankar då han diskuterar aktuella ämnen och ger råd i sin blogg.

Vi har dessutom partnerbloggare som diskuterar mycket om investeringar, deras egna portföljer samt hur de tänker. Deras bloggar kan du hitta under Lär dig mer > Våra bloggar

Lycka till med ditt sparande!

Relaterat