• Hej! Visste du att vi har en ny kundservicesida som är ännu bättre? På den kan du vara säker på att få ett mer uppdaterat svar, något vi inte kan garantera på denna sida.

Portföljgeneratorn

Vanliga frågor

Kostar det något att använda Portföljgeneratorn?

Portföljgeneratorn är ett verktyg som är helt gratis att använda. Däremot så har fonderna egna avgifter, som till exempel förvaltningsavgift, som du betalar. För att kunna spara din portfölj behöver du vara inloggad när du använder Portföljgeneratorn.

Hur vet jag vilken portfölj jag ska välja?

Varje fondportföljförslag har en egen allokering och får därmed olika fondförslag. Portföljerna har olika rekommenderade sparhorisonter, olika förväntade avkastningar och olika hög risk. Du väljer den som du tycker passar in bäst på ditt behov. Om du tittar på hur länge du vill spara, hur mycket risk du vill ha och hur mycket avkastning du förväntar dig kommer du att hitta ett passande portföljförslag.

Rent historiskt har högre risk också gett en högre avkastning, men då blir även sparhorisonten längre eftersom man har råd med att värdet kan fluktuera mer. Om man vill använda sina pengar inom tre år och inte vill riskera att förlora stora delar av kapitalet kan en låg risk vara passande.

Hur har ni valt ut vilka fonder som ska ingå i portföljerna?

Fonderna genereras fram automatiskt i verktyget. Vi kan således inte påverka vilka fondförslag du får i din portfölj. 

De fondförslag som ingår i portföljerna kan variera beroende på vilken allokering du har valt, men alla fonder som visas ingår i vårt vanliga fondutubud. 

Fonderna rangordnas först efter hur hög rating de har hos Morningstar och därefter de med lägst förvaltningsavgift.

Hur ofta uppdateras fondportföljen?

Allokeringen görs under rådande marknadsklimat och uppdateras en gång i kvartalet. Din befintliga portfölj uppdateras inte automatiskt utan det gäller endast kommande köp.

Vad innebär det att portföljen är femstjärnig?

De flesta portföljer innehåller bara femstjärniga fonder och då kallas portföljen för femstjärnig. Fem stjärnor är den högsta ratingen från Morningstar.

Varför får jag inte bara femstjärniga fonder i min portfölj?

Fonderna rangordnas med de femstjärniga fonderna först, men finns det inga femstjärniga fonder tillgängliga i den kategorin rangordnas listan i fallande stjärnantal, det vill säga fyra stjärnor, tre stjärnor, två stjärnor osv.

Fonderna anpassas även till ditt sparbelopp i relation till hur högt fondens minsta månadssparbelopp är.

Kan jag månadsspara i fondportföljen?

Vill du spara varje månad kan du starta ett månadssparande med din portfölj, och passar det dig bättre att bara köpa en gång så kan du välja det istället. Du väljer själv hur mycket du vill spara och hur länge..  

Det finns ingen bindningstid på din portfölj, utan du väljer själv hur länge du vill månadsspara i dina fonder. Under månadssparsidan kan du ändra, pausa och avsluta dina månadssparanden om du skulle vilja det.

Varför har ni en gräns för minsta sparande?

De flesta fonder har ett lägsta köp-/månadssparbelopp. För att du ska kunna få tillräckligt många fonder för att sprida risken i din portfölj behöver ett minsta sparbelopp finnas. Om det inte skulle finnas någon beloppsbegränsning skulle du få för få fondförslag i din portfölj och därmed skulle portföljen inte innehålla den allokering som föreslås.

Om du t.ex. endast skulle vilja månadsspara 100 kr så finns det en risk att du endast har råd att månadsspara i en enda fond, som isåfall skulle ha 100 kr som minsta månadssparande.

Hur är ”Genomsnittlig avgift” uträknad?

Alla fonders avgifter summeras och delas sedan på antalet fonder för att få ut en genomsnittlig avgift.

Exempel: Tre fonder har avgifterna 0,4%, 0,5% och 0,6%. Uträkningen och den genomsnittliga avgiften blir därför (0,4 + 0,5 + 0,6) / 3 = 0,5 %

Vad är Morningstar?

Morningstar är ett oberoende fondratinginstitut. De tittar på historisk avkastning, risk och kostnader när de gör sin rating. Vill du veta mer kan du gå in på Morningstar.se.