• Hej! Visste du att vi har en ny kundservicesida som är ännu bättre? På den kan du vara säker på att få ett mer uppdaterat svar, något vi inte kan garantera på denna sida.

Certifikat

Vanliga frågor

Vad är ett certifikat?

Ett certifikat är ett finansiellt instrument som handlas över börsen precis som aktier. Det följer utvecklingen på en underliggande tillgång exempelvis en aktie, index, råvara, valuta mm. 

Lär dig mer om certifikat

I vilka konton kan jag handla certifikat?

Du kan handla certifikat på ett Aktie-och fondkonto, i en Kapitalförsäkring samt på ett Investeringssparkonto.

Vad kostar det att handla certifikat?

Avanza Markets-produkter handlar du courtagefritt och övriga certifikat kan du se i Vår prislista. I Avanza akademin kan du läsa mer om vad det kostar att handla börshandlade produkter.

Vad är skillnaden mellan ett certifikat och en ETF?

Både certifikat och ETF:er är marknadsnoterade värdepapper som erbjuder en möjlighet att investera i en underliggande tillgång. Det finns dock vissa skillnader. Certifikat har oftast friare placeringsregler än ETF:er. Du kan ofta få en högre hävstång i certifikat. En annan skillnad är motpartsrisken. En ETF har sina tillgångar avskilda från fondbolaget och drabbas inte om fondbolaget till exempel går i konkurs. Om emittenten du köpt ditt certifikat av däremot går i konkurs är du inte skyddad på samma sätt och inte garanterad att få dina pengar tillbaka.

Hur hittar jag olika certifikat?

Under Spara & Investera > Börshandlade produkter > Certifikat > Certifikatlistan kan du söka efter certifikat.

Givetvis kan du även använda sökfunktionen högst upp till höger på sajten.

Vad är Bull & Bear-certifikat?

Lång/Bull
Om du investerar i ett certifikat som benämns som "lång", eller kallas "Bull", innebär det att du tjänar på att marknaden, ett visst index eller de underliggande värdepappren stiger i värde.

Kort/Bear
Om du investerar i ett certifikat som benämns som "kort", eller kallas "Bear", innebär det att du tjänar på att marknaden, ett visst index eller de underliggande värdepappren sjunker i värde.

Lär dig mer om Bull & Bear-certifikat. 

Vad är ett certifikat med hävstång?

Hävstång
Ett certifikat följer en underliggande tillgång och har vanligtvis en inbyggd hävstång i investeringen. 

Här kan du läsa mer om vad hävstång innebär