• Hej! Visste du att vi har en ny kundservicesida som är ännu bättre? På den kan du vara säker på att få ett mer uppdaterat svar, något vi inte kan garantera på denna sida.

Aktier

Vanliga frågor

Vad är en aktie?

Kort förklarat är en aktie en ägarandel i ett företag och när du äger aktier blir du därför delägare i företaget. I Avanza Akademin kan du lära dig mer om hur det fungerar med aktier.

Vad kostar det att handla med aktier?

När du handlar aktier betalar du ett så kallat courtage.  Vi har fem olika courtageklasser som du själv kan välja mellan så att du får det pris som är mest förmånligt för dig. Här kan du läsa mer om våra courtageklasser.

Med courtageklassen Start kan du som har under 50 000 kr handla aktier på Stockholmsbörsen helt gratis. Se prislistan för handel i Sverige.

Du kan kan se vilken courtageklass du har och även byta courtageklass en gång i månaden under Mina sidor > Profil > Min profil > Min courtageklass

Har du fler funderingar kring courtage? Här hittar du våra vanliga frågor och svar kring courtage.

Vilka marknader kan jag handla på hos Avanza?

Hos oss kan du handla aktier i spännande bolag i, nästan, hela världen. Att köpa aktier i Norden, USA & Kanada, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Portugal har aldrig varit lättare. Det gör du direkt på sajten. Om du vill lägga en order i resten av Europa och världen så hjälper våra mäklare dig gärna med din order. Du når dem på 08-562 250 00.

Hur anmäler jag mig till en bolagsstämma?

Vi ägarregistrerar dina svenska aktier automatiskt inför bolagsstämmor om du har aktierna på ett Aktie- och fondkonto, Investeringssparkonto eller IPS. Du behöver därför inte kontakta oss och begära detta, utan allting sköts helt automatiskt. Det enda du behöver göra är att meddela bolaget att du avser att komma på stämman.

Äger du däremot aktier på en försäkringsprodukt såsom Kapitalförsäkring, Pensionsförsäkring och Tjänstepension kan du inte gå på bolagsstämman eftersom det är Avanza Pension som står som registrerad ägare till aktierna.