Aktier

Vanliga frågor

Vilka marknader kan jag handla på hos Avanza?

Genom oss kan du handla på alla världens marknader. Du kan direkt via vår hemsida själv lägga order på de nordiska och på de största amerikanska och kanadensiska marknaderna. Om du vill lägga en order på en marknadsplats som inte är tillgänglig på vår hemsida så hjälper våra mäklare dig gärna med din order. Du når dem på tel. 08-562 250 00. 

Lär mer om de marknadsplatser vi erbjuder handel på via vår hemsida här.

Vad kostar det att handla med aktier?

Hos oss får man välja en av våra fyra courtageklasser. Courtageklassen styr vilket courtage du får. Du kan ändra mellan dessa courtageklasser en gång i månaden under Mina sidor > Profil > Min profil > Courtageklasser

Läs gärna mer om våra priser i vår prislista.

När registreras jag som ägare av mina aktier?

När du handlat en svensk aktie så blir du två dagar senare aktieägare i bolaget. Detta då Stockholmsbörsen tillämpar just två likviddagar, vilket innebär att du äger aktien först två dagar efter ett köp samt vid en försäljning äger aktierna ytterligare två dagar. Du skrivs in som ägare i respektive bolags aktiebok på avstämningsdagen.

Observera att du direktäger, står som ägare, på dina aktier som ligger på Aktie- och fondkonto och ISK. På pensionskonton och kapitalförsäkringskonton står Avanza Pension som kontoägare och då även som värdepappersägare. Man kan därför heller inte gå på bolagsstämman för ett bolag som man äger på denna typ av försäkringskonton.

Hur ägarregistrerar jag mina aktier inför en bolagsstämma?

Vi registrerar dina svenska aktier automatiskt inför bolagsstämmor om du har aktierna på ett Aktie- och fondkonto, Investeringssparkonto eller IPS. Du behöver därför inte kontakta oss och begära detta, utan allting sköts helt automatiskt. Det enda du behöver göra är att meddela bolaget att du avser att komma på stämman.

Äger du däremot aktier på en försäkringsprodukt såsom Kapitalförsäkring, Pensionsförsäkring och Tjänstepension kan du inte gå på bolagsstämman eftersom det är Avanza Pension som står som registrerad ägare till aktierna.

Varför ser jag inte alla mäklare i senaste avslut?

Sedan 24/3 2014 har Nasdaq OMX Nordic infört en regeländring i Large Cap-listan där det numera är valfritt för börsmedlemmar att visa sitt ID i realtid. Enligt reglerna kan man därför dölja sin handel, vilket många aktörer har valt att göra. På vår sajt visas då endast ett streck under "senaste avslut".

Handelsstatistiken visas numera veckovis från börsens sida, vilket är mer frekvent då denna har tidigare har rapporterats varje månad. Det kommer dessutom att publiceras en separat månadsrapport per medlem och aktie.

För mer information kan du läsa Nasdaq OMX pressmeddelande och läsa mer om regeländringen på Nasdaqs OMX hemsida.

Hur fungerar er funktion "Hitta relaterade aktier"?

Vi har skapat en helt ny unik funktion som ger dig möjlighet att hitta andra aktier du kan vara intresserad av. Funktionen visas på aktieguiden under orderdjupet.

Funktionen fungerar på så sätt att den visar hur många procent av aktieägarna i bolagen i listan som också äger aktier i det bolag vars sida du är inne på.

Av de som äger aktier i Starbucks äger även 51% minst en aktie i Apple
Av de som äger aktier i Amazon äger även 48% minst en aktie i Apple
Av de som äger aktier i JP Morgan äger även 42% minst en aktie i Apple

Funktionen finns för samtliga aktier som har mer än 100 aktieägare och avser aktieägandet bland kunder hos Avanza Bank. Siffrorna uppdateras flera gånger under dagen.

Aktier

Hos Avanza kan du som kund handla aktier på alla världens marknader. Order läggs antingen direkt via hemsidan eller, för marknadsplatser som inte är tillgängliga via hemsidan, med hjälp av våra mäklare. Aktiehandeln sker nu för tiden elektroniskt och du får en avräkningsnota upprättad när du har köpt eller sålt aktier.

Registrering som ägare i aktieboken
Vi registrerar alltid dig som ägare på dina svenska aktier på ett bolags avstämningsdag. Du behöver därför inte meddela oss om att du önskar bli registrerad inför t.ex. en bolagsstämma utan detta görs per automatik. Observera att aktier som du äger på en kapitalförsäkring eller på ett pensionskonto ytterst ägs av Avanza Pension och därmed kan du inte gå på bolagsstämman eller rösta för aktieinnehav på dessa konton.

Då Stockholmsbörsen tillämpar två likviddagar innebär det att du behöver fått avslut på en köporder i en aktie senast två dagar innan avstämningsdagen för att bli registrerad som aktieägare i aktieboken på avstämningsdagen.

Relaterat