Aktier

Vanliga frågor

Vad är en aktie?

Kort förklarat är en aktie en ägarandel i ett företag och när du äger aktier blir du därför delägare i företaget. I Avanza Akademin kan du lära dig mer om hur det fungerar med aktier.

Vad kostar det att handla med aktier?

När du handlar aktier betalar du ett så kallat courtage.  Vi har fem olika courtageklasser som du själv kan välja mellan så att du får det pris som är mest förmånligt för dig. Här kan du läsa mer om våra courtageklasser.

Med courtageklassen Start kan du som har under 50 000 kr handla aktier på Stockholmsbörsen helt gratis. Se hela prislistan.

Du kan kan se vilken courtageklass du har och även byta courtageklass en gång i månaden under Mina sidor > Profil > Min profil > Min courtageklass

Har du fler funderingar kring courtage? Här hittar du våra vanliga frågor och svar kring courtage.

Vilka marknader kan jag handla på hos Avanza?

Hos oss kan du handla aktier i spännande bolag i, nästan, hela världen. Att köpa aktier i Norden, USA & Kanada, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Portugal har aldrig varit lättare. Det gör du direkt på sajten. Om du vill lägga en order i resten av Europa och världen så hjälper våra mäklare dig gärna med din order. Du når dem på 08-562 250 00.

Hur anmäler jag mig till en bolagsstämma?

Vi registrerar dina svenska aktier automatiskt inför bolagsstämmor om du har aktierna på ett Aktie- och fondkonto, Investeringssparkonto eller IPS. Du behöver därför inte kontakta oss och begära detta, utan allting sköts helt automatiskt. Det enda du behöver göra är att meddela bolaget att du avser att komma på stämman.

Äger du däremot aktier på en försäkringsprodukt såsom Kapitalförsäkring, Pensionsförsäkring och Tjänstepension kan du inte gå på bolagsstämman eftersom det är Avanza Pension som står som registrerad ägare till aktierna.

Hur fungerar er funktion "Hitta relaterade aktier"?

Vi har skapat en helt ny unik funktion som ger dig möjlighet att hitta andra aktier du kan vara intresserad av. Funktionen visas på aktieguiden under orderdjupet.

Funktionen fungerar på så sätt att den visar hur många procent av aktieägarna i bolagen i listan som också äger aktier i det bolag vars sida du är inne på.

Av de som äger aktier i Starbucks äger även 51% minst en aktie i Apple
Av de som äger aktier i Amazon äger även 48% minst en aktie i Apple
Av de som äger aktier i JP Morgan äger även 42% minst en aktie i Apple

Funktionen finns för samtliga aktier som har mer än 100 aktieägare och avser aktieägandet bland kunder hos Avanza Bank. Siffrorna uppdateras flera gånger under dagen.