Tjänstepension

Tjänste-
pension


Hos oss kan du få upp till 1 miljon
mer i pension*
Hos oss kan du få upp till 1 miljon mer i pension*
Många betalar en stor del av sin framtida tjänstepension till banken eller försäkringsbolaget. Det tycker vi är fel. Därför har vi tagit bort alla onödiga avgifter - som till exempel kapitalavgiften på ungefär 0,65%. Även om det kan låta lite, så innebär det att du kan tjäna upp till en miljon kronor på att flytta din tjänstepension till oss*.
Tjänstepension tillhandahålls av Avanza Pension 
 • Slipp onödiga avgifter och få mer i pension

  Slipp onödiga avgifter och få mer i pension

 • Spara i aktier, fonder och andra värdepapper

  Spara i aktier, fonder och andra värdepapper

 • Vi bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kr

  Vi bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kr

Tjänstepension tillhandahålls av Avanza Pension 

Vill du ha upp till 1 miljon mer i pension?

Vill du ha upp till 1 miljon mer i pension?

Vår tjänstepensionslösning är smidig både för företaget och de anställda. Eftersom vi inte tar ut några försäkringsavgifter kan varje anställd dessutom få upp till en miljon mer i pension hos oss än om ni har er tjänstepension någon annanstans.

Läs mer om fördelarna med att ha företagets tjänstepension hos oss.
* Så har vi räknat
Det här är förutsättningarna som vi har räknat på:
Ålder
30 år
Premie / Månad
2 000 kr
Uttag, Startår
65 år
Uttagsperiod, år
20 år
Procent försäkringsavgift / år
0,65 %
Fast årlig avgift
240 kr
Procent avkastning / år
6,0 %

Uträkningen bygger på en försäkringsavgift - kapitalavgift - på 0,65 % per år, som är ett exempel på en vanligt förekommande avgift hos de bolag som tar ut avgifter. Den procentuella avkastningen per år är inte garanterad och kan avvika från 6,0% beroende på hur du väljer att placera premierna. Investeringar i värdepapper och fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Med förutsättningarna i exemplet ovan får vi en total pensionssumma på 5 583 112 kr hos Avanza och 4 394 613 kr hos exempelbolaget. 

Exempelkunden får, givet dessa förutsättningar, alltså 1 188 499 kronor mer i pension hos Avanza.

Vill du börja pensionsspara?

Gör som de flesta av våra kunder och pensionsspara privat på ett Investeringssparkonto. På ett ISK kan du spara i aktier, fonder och andra värdepapper. Kontot passar dig som inte vill ödsla någon tid på att deklarera vinster och förluster eller betala vinstskatt. Istället betalar du en låg årlig schablonskatt. 

Fördjupad information om tjänstepensionDe vanligaste frågorna om tjänstepension

Hur lång tid tar det att flytta min tjänstepension?
Hur snabbt en flytt går beror till stor del på rutinerna hos det bolag som flytten sker från. I vanliga fall tar det ungefär 1-3 månader.
Hur placeras pengarna på min tjänstepension efter en flytt?

I samband med flytten kommer ditt nuvarande försäkringsbolag att sälja dina innehav eftersom endast likvider kan flyttas.

Om du flyttar in en tjänstepension i en befintlig tjänstepension som du har på Avanza kommer pengarna placeras enligt din tidigare placeringsplan som du har hos oss.

Om du inte har en tjänstepension hos oss sedan tidigare eller om din tjänstepension hos oss är för gammal så kommer en ny tjänstepension att skapas vid flytten och pengarna från flytten kommer då placeras i Avanza 75. 

Avanza 75 är en passivt förvaltad fondandelsfond med låg avgift som lämpar sig väl för långsiktigt sparande.

Hur får jag ersättning för flyttavgiften?

Om det bolag som du flyttar din tjänstepension från tar ut en flyttavgift står vi för den, upp till 1 000 kr.

För att få ersättning för flyttavgiften behöver du förse oss med ett underlag på den debiterade avgiften. Det går bra att skicka det via post, fax eller genom att bifoga underlaget i ett meddelande som du skickar från inloggat läge.

Välj det alternativ som är enklast för dig.

Hur beskattas en tjänstepension?

Ditt sparande på en tänstepension beskattas varje år med en avkastningsskatt som dras i förskott i början av året. Skatten beräknas som kontots värde den 1 januari x föregående års genomsnittliga statslåneränta x aktuell skattesats (för närvarande 15 %).

Pengar som betalas ut beskattas som inkomst, ca 30%.

Vad händer med min tjänstepension när jag avlider?

Våra tjänstepensioner tecknas med återbetalningsskydd. Det innebär att hela värdet betalas ut till förmånstagaren.

Om du går bort betalas hela värdet på kontot ut till förmånstagare. Om du inte själv har valt en speciell förmånstagare betalas pengarna i första hand ut till make/maka/registrerad partner eller sambo och i andra hand till barn.

Vill du ha en annan förmånstagare på din Tjänstepension kan du välja:

 • Make/maka/registrerad partner eller tidigare make/maka/registrerad partner
 • Sambo eller tidigare sambo
 • Barn och fosterbarn
 • Barn till nuvarande eller före detta make/maka/registrerad partner/sambo

Skulle du vilja välja bort återbetalningsskyddet, tillfaller pengarna Avanza Pension den dagen du avlider, som istället betalar ut en arvsvinst till andra tjänstepensionskunder som valt bort återbetalningsskyddet. Detta val innebär att dina efterlevande inte får någon utbetalning när du går bort.

Väljer du bort återbetalningsskyddet tilldelas du en arvsvinst varje månad som kompensation för att du riskerar att pengarna tillfaller Avanza Pension om du går bort. 

Vad är sjuk- och premiebefrielseförsäkring?
En Tjänstepension kan tecknas tillsammans med sjuk- och premiebefrielseförsäkringar som ger dig som anställd ett ekonomiskt skydd vid långtidssjukdom.

Sjukförsäkring
Sjukförsäkringen ersätter en del av din lön om du skulle bli långtidssjuk. Det finns två varianter; ITP och Max. ITP täcker tillsammans med Försäkringskassan ungefär 80 % av lönen och Max täcker ungefär 90 %. Kostnaden för försäkringen baseras på ålder och lön.

Premiebefrielseförsäkring
Om du som anställd skulle bli långtidssjukskriven betalas den löpande inbetalningen till tjänstepensionen av premiebefrielseförsäkringen istället för av företaget. 

Läs mer om sjuk- och premiebefrielseförsäkring.

Avanza Akademin - Lär dig allt om pension

Avanza Akademin

- Lär dig allt om pension