Pensionsförsäkring

Pensions-
försäkring


Flytta din pensionsförsäkring till oss och slipp onödiga avgifter
Sedan årsskiftet 2015/2016 är insättningar som görs till pensionsförsäkringar inte längre avdragsgilla. Det innebär att pengar du sätter in på en pensionsförsäkring kommer att dubbelbeskattas. Däremot går det utmärkt att ha kvar och placera om de pengar du redan satt in på kontot. Har du en pensionsförsäkring någon annanstans? Du kan i de flesta fall flytta den till oss och på så vis spara mycket pengar. Pengar som annars bara skulle gått till avgifter.
Insättningar som görs till pensionsförsäkringar är inte längre avdragsgilla vilket innebär att pengar du sätter in kommer att dubbelbeskattas. Däremot går det utmärkt att ha kvar och placera om de pengar du redan satt in på kontot. Har du en pensionsförsäkring någon annanstans kan du i de flesta fall flytta den till oss.
Pensionsförsäkring tillhandahålls av Avanza Pension 
  • Inga kontoavgifter – mer pengar till din pension

    Inga kontoavgifter – mer pengar till din pension

  • Placera i fonder, aktier eller andra värdepapper

    Placera i fonder, aktier eller andra värdepapper

  • Vi står för flyttavgiften upp till 1000 kr

    Vi står för flyttavgiften upp till 1000 kr

Pensionsförsäkring tillhandahålls av Avanza Pension 

Fördjupad information om pensionsförsäkring

De vanligaste frågorna om pensionsförsäkring

Går det att flytta min pensionsförsäkring till er, och kostar det något?

De flesta pensionsförsäkringar går att flytta. På vår flyttsida för just pensionsförsäkringar kan du enkelt se vad som gäller för just dig och den bank eller försäkringsbolag där du har pensionen idag. Glöm inte, att desto tidigare du flyttar din pensionsförsäkring till oss, desto mer pengar kan du spara. 

Vi tar inte någon avgift när du flyttar din pensionsförsäkring till oss. Däremot kan det bolag som pensionsförsäkringen flyttas från ta ut en avgift. Blir du debiterad en flyttavgift ersätter vi dig, upp till 1 000 kr.

För att få ersättning för flyttavgiften behöver du förse oss med ett underlag på den debiterade avgiften. Det går bra att skicka det via post, fax eller genom att bifoga underlaget i ett meddelande som du skickar från inloggat läge. Välj det alternativ som är enklast för dig.

Till flyttsidan för pensionsförsäkringar.

Kan jag sätta in pengar avdragsgillt på en pensionsförsäkring?
Nej, tyvärr inte. Pengar som sätts in efter 31 december 2015 är inte avdragsgilla. Avdragsrätten för privat pensionssparande till IPS och pensionsförsäkring togs bort helt vid årsskiftet 2015/2016.
Kan jag återköpa min pensionsförsäkring i förtid?

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort är det inte längre fördelaktigt att fortsätta spara i en pensionsförsäkring. Undantaget är om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning (se fråga längre ner).

Du som har ett värde på under 1 pbb (48 300 kr år 2022) på din pensionsförsäkring har möjligheten att göra ett återköp av ditt sparande i förtid. Det går utmärkt att göra det hos oss genom att skicka ett meddelande. Har du din pensionsförsäkring någon annanstans kan du alltid flytta hit pengarna när återköpet är gjort.

Läs mer hos skatteverket

Vilket konto ska jag fortsätta mitt pensionssparande på?

De flesta av våra kunder väljer att fortsätta sitt sparande till pensionen på ett ISK. Ett ISK är inget pensionskonto och har ingen avdragsrätt på insättningar. Du betalar därför inte heller skatt när du tar ut pengarna.

Man kan även välja att pensionsspara på något av våra andra konton så som Kapitalförsäkring eller Aktie-och fondkonto

Om du är osäker på vad du ska välja så låt gärna vår kontoguide hjälpa dig. 

Vad gäller för mig som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt?

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning har kvar möjligheten att göra avdrag enligt tilläggsregeln. Det innebär att du kan göra avdrag på upp till 35 % av din inkomst, till högst 10 prisbasbelopp, på pensionsförsäkring eller IPS.

Läs om skillnaderna mellan pensionsförsäkring och IPS

Avanza Akademin - Lär dig allt om pension

Avanza Akademin

- Lär dig allt om pension