IPS - Individuellt pensionssparande

IPS


Flytta din IPS till oss och slipp onödiga avgifter
Sedan årsskiftet 2015/2016 är insättningar som görs till IPS inte längre avdragsgilla. Det innebär att pengar du sätter in på en IPS kommer att dubbelbeskattas. Däremot går det utmärkt att ha kvar och placera om de pengar du redan satt in på kontot. Har du en IPS någon annanstans? Du kan alltid flytta den till oss och på så vis få mer pengar över till dig och din pension. Här slipper du onödiga avgifter och har ett stort utbud av värdepapper att handla i.
Insättningar som görs till IPS är inte längre avdragsgilla vilket innebär att pengar du sätter in kommer att dubbelbeskattas. Däremot går det utmärkt att ha kvar och placera om de pengar du redan satt in på kontot. Har du en IPS någon annanstans kan du flytta den till oss.
  • Inga kontoavgifter – mer pengar över till dig

    Inga kontoavgifter – mer pengar över till dig

  • Placera i aktier, fonder eller andra värdepapper

    Placera i aktier, fonder eller andra värdepapper

  • Vi står för flyttavgiften upp till 1 000 kr

    Vi står för flyttavgiften upp till 1 000 kr

Fördjupad information om IPS

De vanligaste frågorna om IPS

Går det att flytta min IPS till er, och kostar det något?

Ja, det går bra! Det är fri flytträtt på IPS:er så det går alltid att flytta en IPS till oss. Vi tar inte någon avgift när du flyttar din IPS till oss. Däremot kan det bolag som du flyttar din IPS från välja att ta en avgift. Blir du debiterad en flyttavgift ersätter vi dig, upp till 1 000 kr. Den får du automatiskt in på kontot så fort flytten är klar. Bra va?!

Läs mer om hur du flyttar en IPS.

Kan jag sätta in pengar avdragsgillt på en IPS?
Nej, tyvärr inte. Pengar som sätts in efter 31 december 2015 är inte avdragsgilla. Avdragsrätten för privat pensionssparande till IPS och Pensionsförsäkring togs bort helt vid årsskiftet 2015/2016.
Kan jag återköpa min IPS i förtid?

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort är det inte längre fördelaktigt att fortsätta spara i en IPS. Undantaget är om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning (se fråga längre ner).

Du som har ett värde på under 1 pbb (48 300 kr år 2022) på din IPS har möjligheten att göra ett återköp av ditt sparande i förtid. Det går utmärkt att göra det hos oss genom att skicka ett meddelande. Har du din IPS någon annanstans kan du alltid flytta hit pengarna när återköpet är gjort.

Läs mer hos skatteverket

Vilket konto ska jag fortsätta mitt pensionssparande på?

De flesta av våra kunder väljer att fortsätta sitt sparande till pensionen på ett ISK. Ett ISK är inget pensionskonto och har ingen avdragsrätt på insättningar. Du betalar därför inte heller skatt när du tar ut pengarna.

Man kan även välja att pensionsspara på något av våra andra konton så som kapitalförsäkring eller aktie-och fondkonto

Om du är osäker på vad du ska välja så låt gärna vår kontoguide hjälpa dig. 

Vad gäller för mig som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt?

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning har kvar möjligheten att göra avdrag enligt tilläggsregeln. Det innebär att du kan göra avdrag på upp till 35 % av din inkomst, till högst 10 prisbasbelopp, på en IPS eller pensionsförsäkring.

Läs om skillnaderna mellan IPS och pensionsförsäkring

Avanza Akademin - Lär dig allt om pension

Avanza Akademin

- Lär dig allt om pension