Aktielån - extra avkastning
helt automatiskt

Aktielån

Aktielån - extra avkastning helt automatiskt

Aktielån - extra avkastning helt automatiskt

Du som har aktier i en kapitalförsäkring har möjlighet till extra avkastning utan att ens behöva jobba för det. Ditt innehav påverkas inte och självklart kan du när som helst sälja aktierna.
Aktielån

Så här funkar aktielån

Lite förenklat kan man säga att svenska aktier du har i en kapitalförsäkring kan lånas ut till Morgan Stanley mot en utlåningsränta. De lånar i sin tur vidare aktierna till exempelvis stora kapitalförvaltare. Om aktierna i din kapitalförsäkring lånas ut så tjänar du pengar på det, utan att behöva göra något själv.

Smidigt och enkelt

Allting fungerar precis som vanligt och du kan när som helst sälja aktier som ingår i aktielån. Utdelningar, belåning och företagshändelser fungerar också som vanligt.

Win-win

Mer till dig och mindre till oss. 60% av ersättningen betalas nämligen ut till er kunder. Den resterande delen får Avanza Pension och det finansierar även alla kostnader vi har för att erbjuda tjänsten. Det kostar dig alltså ingenting utan du får ta del av avkastningen utan att betala någonting extra.

Därför är alla med automatiskt

Den främsta anledningen är att vi helt enkelt tycker att aktielån är ett bra sätt för alla kunder med kapitalförsäkring att få extra avkastning. Dessutom krävs det stora aktievolymer, vi måste alltså kunna låna ut många aktier från ett stort antal konton för att det ska funka.

Om du inte vill vara med

Du kan när som helst välja bort aktielån från ett eller flera konton, men missar då chansen till extra avkastning. Det som du har tjänat ihop fram tills dagen du väljer bort aktielån får du så klart behålla. Och om du ångrar dig kan du alltid lägga till det igen.

Vanliga frågor och svar

Hur funkar det mer exakt?

Om du har aktier i en kapitalförsäkring så är det Avanza Pension som är formell ägare av aktierna. Avanza Pension lånar ut aktier till Morgan Stanley mot en utlåningsränta. Morgan Stanley lånar i sin tur vidare aktierna till exempelvis stora kapitalförvaltare eller banker. De kan då använda aktierna för att agera säkerhet vid skapandet av andra finansiella instrument eller exempelvis för att genomföra en blankning.

Om aktier på din kapitalförsäkring lånas ut får du avkastning på lånet och tjänar pengar på det, utan att behöva göra något själv.

Hur mycket avkastning du får beror på vilka aktier du har, hur många du har, hur länge de lånas ut och vilken efterfrågan det finns på de aktuella aktierna. Det kan variera stort mellan olika månader och avkastningen fördelas ut till alla kunder som hade de aktier som lånades ut under månaden.

Exempel: Om du har aktier till ett värde av 100 000 kr och Avanza Pension lånar ut 50% av innehavet till en utlåningsränta om 5% så blir den totala avkastningen 2500 kr per år. Som kund kommer du få 60% av den totala avkastningen vilket motsvarar 125 kr per månad. Har du bara aktierna några dagar så kommer du få ersättning motsvarande de dagarna du hade aktierna.

Avkastningen betalas ut till din kapitalförsäkring varje månad.

Omfattas alla konton av aktielån?
Nej, men alla som har kapitalförsäkring omfattas av aktielån. För att kunna ta del av avkastningen måste du ha innehav i dessa aktier under den tiden som Avanza Pension lånar ut dem. Om du har en kapitalförsäkring som är uppsagd eller om du aktivt har valt att koppla bort aktielån omfattas du inte. Det går heller inte att låna ut aktier som du har på ett ISK-konto, aktielån gäller bara på kapitalförsäkringar.
Vilka aktier lånas ut?
Avanza Pension lånar ut de aktier som vid var tid det finns en efterfrågan på. Vi försöker också optimera intjäningen genom att låna ut de aktier som ger bäst avkastning. Därför är det inte alla aktier som lånas ut och inte säkert att aktierna som finns på din kapitalförsäkring omfattas. Vi lånar bara ut svenska aktier just nu, men det kan komma att ändras i framtiden. 
Finns det någon risk för mig som kund?
Om Morgan Stanley skulle gå i konkurs eller av annan anledning inte kan leverera tillbaka de utlånade aktierna till Avanza Pension finns en säkerhet som motsvarar 105 procent av de utlånade aktiernas värde. Den säkerheten kan användas för att i första hand köpa tillbaka aktierna. Om det inte är möjligt på grund av exempelvis handelsstopp i aktien kompenseras du som kund istället med ersättning motsvarande aktiernas värde. Blankning kan även innebära en viss kursrisk.
När börjar ni låna ut aktier?
Under hösten 2020 kommer vi börja låna ut aktier. Om aktier på din kapitalförsäkring lånas ut så får du din första utbetalning månaden efter.
Kan jag sälja de aktier som jag har lånat ut?
Ja, du kan sälja aktierna precis som vanligt. Däremot kommer du inte längre få eventuell framtida ersättning från aktieutlånsprogrammet för de aktier du sålt. Har du belåning på din kapitalförsäkring fungerar den också precis som tidigare.
När betalas pengarna ut till mig och måste jag betala skatt?

Avkastningen sätts in på din kapitalförsäkring varje månad. Beloppet kommer in ungefär 2–3 veckor efter månadsskiftet. Om kontot skulle avslutas mitt under en period så går du miste om utbetalningen.

Du behöver inte skatta på utbetalningen, ersättningen räknas som avkastning och beskattas därför inte separat. Men värdet av avkastningen kommer ingå i totalvärdet för din kapitalförsäkring och schablonbeskattas enligt reglerna för kapitalförsäkring.

Gäller det på Kapitalförsäkring Barn och företagsägda kapitalförsäkringar också?
Ja, alla typer av kapitalförsäkringar omfattas av aktielån.
Vad innebär blankning?

När aktier lånas ut så möjliggör det blankning av aktier. Blankning innebär att man säljer aktier som man inte äger. Genom att blanka en aktie har man möjlighet att tjäna pengar även när börsen går ner. Den som blankar lånar alltså aktier och säljer sedan dessa för att man tror att aktiekursen ska falla. Detta med förhoppning om att kunna köpa tillbaka aktierna till en lägre kurs vid ett senare tillfälle och på det viset gå med vinst.

Den som lånar ut aktier till den som blankar får en ränta på värdet som aktierna har. Det är bland annat denna ersättning som du får när du har aktielån på ditt konto. Du kan läsa mer om blankning här.

Nyfiken på att lära dig mer om aktielån?

Nicklas – så fungerar aktielån

Vad är aktielån och hur fungerar det egentligen? Hur mycket kan jag få i avkastning och finns det några risker? Nicklas kikar närmare på dessa frågor och allt annat som kan vara bra att känna till.

Aktielån i podden

Johanna och Nicklas pratar i podden närmare om vad aktielån är och varför vi börjar med det. Vad innebär det för dig, varför lånar man ut aktier och hur funkar det egentligen med avkastningen?