Ge bort en annorlunda julklapp i år!

Vill du ge bort ett sparande i jul? Här har du möjlighet att skriva ut ett julkort att ge bort till någon du håller kär, som behöver den där extra kicken i baken för att börja spara eller redan tycker att sparande är det roligaste som finns!
Klicka på någon av bilderna nedan och skriv ut julkortet!

Ge bort aktier

Ge bort pengar

Hur använder jag julkorten?

Julkorten har vi tagit fram för att vi vill hjälpa till att inspirera till sparande - vad är då bättre än att ge bort det i julklapp? Fyll i vem julklappen är till samt vad och hur mycket du vill ge bort. Sen är det bara att skriva ut och sprida julglädje!

Julkorten kan däremot inte användas som betalningsmedel hos Avanza utan köp av värdepapper och överföring av pengar gör ni själva efter Avanzas vanliga rutiner för handel med värdepapper och insättning. Vi tar med andra ord inte ansvar för de praktiska detaljerna.

Hur funkar det rent praktiskt?

Den lycklige som ska få julklappen behöver såklart först och främst ha ett konto, lämpligen på Avanza.

 • För att göra en insättning till en annan persons konto på Avanza behöver du den personens clearing- och kontonummer. Sen gör du bara en vanlig överföring från din bank!

  Har du personens konto kopplat till din egen inloggning kan du även göra en direktinsättning till kontot.

 • Vill du ge bort aktier har du två alternativ. Enklast och snabbast är att ni sätter er tillsammans och köper aktierna på kontot som ska få aktierna. Då behöver ni först se till att pengar finns på kontot, se hur du gör en överföring i punkten ovan.

  Ett annat alternativ är att du köper aktierna på ditt eget konto och sedan för över det till mottagarens konto. Då använder du tjänsten Föra över värdepapper till någon annan en sådan överföring tar ca 2-3 dagar.

  Om det finns en fullmakt på det avsändande kontot måste vi istället få in blanketten Överföring till annan kontohavare. Samma sak gäller om kontot du för över ifrån är samägt och värdepapper ska överföras till någon annan än de personer som äger kontot. Läs mer om hur en äganderättsöverföring går till här.

  Tänk på att det bara går att föra över värdepapper mellan två likadana kontotyper, det vill säga mellan två aktie- och fondkonton eller två ISK. En flytt mellan två ISK innebär att hela värdet av innehavet skattemässigt räknas som en insättning på den nya ägarens ISK, och ligger därmed till grund för skatten som ska betalas.

  Det går inte att överföra värdepapper mellan kapitalförsäkringar och heller inte från ett ISK i Avanza till ett ISK i en annan bank.
Kan jag öppna konto i någon annans namn hos Avanza?

Generellt sett, nej. Gäller det en myndig person måste denne själv öppna kontot genom att gå in på vår sajt och klicka på bli kund. Med BankID går det på bara ett par minuter.

För att öppna ett konto i en minderårigs namn behöver samtliga förmyndare, vanligtvis föräldrarna, skriva under kontoavtalet. Förmyndarna kan välja att signera avtalet digitalt med BankID, eller att avtalet skickats hem för fysisk signering efter att kontot har registrerats på sajten (du behöver vara utloggad för att kunna registrera ett nytt konto). Du kan även öppna ett konto i ditt eget namn där du sparar till ett barn eller någon annan.

Läs mer om de olika alternativen för barnspar här.

Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att skicka oss ett meddelande eller ringa oss på 08-562 250 00.
Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att skicka oss ett meddelande eller ringa oss på 08-562 250 00.
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.