Gratis courtage på aktier i
Euro-länder. Bara imorgon 6/3.

Gratis courtage på aktier i
Euro-länder. Bara imorgon 6/3.

Gratis courtage på aktier i Euro-länder. Bara imorgon 6/3.

Den 6/3 var det 1 år sedan vi lanserade Europahandel på sajten. Time flies! Det firar vi med gratis courtage i Euro-länderna Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Portugal,  Nederländerna och Finland.
Den 6/3 var det 1 år sedan vi lanserade Europahandel på sajten. Time flies! Det firar vi med gratis courtage i Euro-länderna Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Portugal, Nederländerna och Finland.

Så här investerar andra. Vad vill du köpa?

Här listar vi de topp 5 mest populära aktierna hos våra kunder

Tyskland

Frankrike

Italien

Belgien

Portugal

Nederländerna

Finland

Relaterade
blogginlägg

Fun facts om Europasparare - visste du till exempel att de är bättre på riskspridning än andra?

Allt du behöver veta om att handla i Europa - vilket konto ska man ha och hur funkar källskatten?

Till bloggen!

De vanligaste frågorna om handel i Europa

Hur gör jag för att handla europeiska aktier?

Som kund hos oss kan du handla tyska, franska, italienska, holländska, belgiska och portugisiska aktier direkt på sajten och i appen. Du behöver inte signera något speciellt avtal för att börja handla europeiska aktier utan det är bara att sätta igång! 

Observera att om du är bosatt utomlands kan du för närvarande inte handla europeiska aktier via sajten av skattemässiga skäl.

Vad betalar man i växlingsavgifter?

Eftersom vi firar 1 år av europeisk handel på sajten är det gratis courtage på dessa marknader den 6/3. Annars varierar courtaget för europeiska aktier beroende på vilken europeisk marknad du vill handla på och vilken courtageklass du har. Du kan se alla priser i vår prislista för utländska aktier

Utöver courtage tillkommer det även en växlingsspread
Eftersom europeiska aktier handlas i annan valuta än i SEK så behöver en växling av valuta göras. Det gör vi automatiskt. Utöver courtage betalar du därför även en spread för växlingen på 0,5 % för växlingen av valutan.

Spreaden på växlingarna, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs i aktuell valuta, tas alltså ut 0,25 % per riktning. Både vid köp och vid sälj - alltså totalt 0,5 % för både köp och sälj.

Du kan växla valuta själv för 0,15 % per riktning på ditt aktie- och fondkonto
Om du istället skulle vilja växla valutan själv manuellt vid en viss tidpunkt kan du välja att lägga till manuell valutaväxling till ett aktie- och fondkonto. Då minskar även växlingsspreaden till 0,15 % per riktning. 

Att lägga till manuell valutaväxling kostar ingenting. Däremot behöver du ansöka om kredit på kontot, och om det blir godkänt hör du av dig till Kundservice via mejl eller på telefon 08-562 250 00 för att lägga till tjänsten. Tyvärr är det inte möjligt att lägga till manuell valutaväxling på ett ISK eller en kapitalförsäkring. 

Läs mer om manuell valutaväxling i våra Frågor & Svar

Vilken kurs sker den automatiska växlingen till?
Den automatiska växlingen sker efter att den aktuella marknaden har stängt. Det innebär att du inte vet vilken växlingskurs du får när du handlar en utländsk aktie. För de aktier du kan handla på sajten ser du en ungefärlig summa för vad din order kommer att kosta. Summan är baserad på en preliminär växlingskurs.

Din växlingskurs, inklusive spread, ser du på din nota för affären under Mina sidor/Transaktioner först dagen efter din affär har gått igenom.
Hur beskattas handel med och utdelningar från europeiska aktier?

Aktie- och fondkonto
Vid utdelning från en utländsk aktie debiteras utländsk källskatt. På ett aktie- och fondkonto debiteras du som bosatt i Sverige som vanligt 30 % i skatt, vanligtvis 15 % preliminärskatt och 15 % utländsk källskatt. Detta beror dock på hur hög den utländska källskatten är. Är till exempel den utländska källskatten 28 % så är preliminärskatten 2 %.

ISK och kapitalförsäkring
På ISK och kapitalförsäkring dras endast utländsk källskatt, alltså ingen preliminärskatt. Vi söker automatiskt avräkning för den utländska källskatten för våra kunders kapitalförsäkringar. Observera dock att det finns ett tak (spärrbelopp) för hur mycket som kan avräknas och vi kan därför inte garantera att man får tillbaka hela den utländska källskatten som betalats på din kapitalförsäkring.

För ditt ISK görs avräkningen automatiskt av Skatteverket.

Observera att ovanstående information om skatt gäller dig som är bosatt i Sverige. Annat kan gälla för dig som är bosatt utomlands.

Vad är transaktionsskatt och när betalar man den?

Frankrike och Italien tillämpar transaktionskatt på finansiella transaktioner. Skatten tas ut på varje köp som görs i de bolag som uppfyller kriterierna för skatten i respektive land. Kriterierna ser lite olika ut för Frankrike och Italien men det handlar främst om bolagets skattemässiga hemvist samt att bolaget är tillräckligt stort räknat i börsvärde.

För Frankrike är skatten 0,3 % av köpbeloppet på alla köp i alla de bolag som omfattas. För Italien gäller 0,1 % av köpbeloppet för alla bolag som omfattas. Ingen skatt utgår vid försäljning i något av länderna.

Skatten redovisas som en separat rad på notan som skapas och finns på hemsidan dagen efter genomfört köp.

HANDEL MED VÄRDEPAPPER INNEBÄR ALLTID EN RISK. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper noterade i annan valuta än SEK påverkas av valutakurs och kan därför påverka avkastningen. Gratis avser endast courtage, växlingsspread tillkommer alltid på utländska aktier.