Så funkar det - Trackers

Varje Tracker har en bestämd underliggande tillgång. Exempel på underliggande tillgångar kan vara svenska aktier, aktieindex eller råvaror. En Trackers pris står i direkt relation till hur den underliggande tillgången utvecklas.

Ett trackercertifikat har hävstång 1 och följer den underliggande tillgången i såväl upp- som nedgång. Om priset på den underliggande tillgången går upp 2 % kommer trackercertifikatet att gå upp med 2 %. Går priset på den underliggande tillgången ner 2 % kommer priset på trackercertifikatet att gå ner med 2 %. Ett trackercertfikat kan därmed närmast jämföras med en investering direkt i den underliggande tillgången. Observera dock att ett certifikatinnehav inte innebär ett fysiskt ägande i den underliggande tillgången.

Trackers har inget fastställt slutdatum, så kallat Open end, vilket innebär att de löper vidare fram till dess att emittenten eventuellt väljer att avnotera värdepappret. Detta kan ske vid det tillfälle prissättningen är så pass låg att spreaden mellan köp- och säljpriset blir orimligt stor.

Bull & Bear-certifikat, Trackers, Mini futures och Turbos emitterade av Morgan Stanley handlas på NASDAQ OMX Stockholm och NDX (Nordic Derivatives Exchange). Dessa värdepapper är handelsbara helgfria vardagar mellan 09.00-17.25. Observera att det inte föreligger någon öppnings- eller stängningscall för att bestämma respektive värdepappers jämviktspris.

Observera att det finns instrument med underliggande tillgångar som handlas på andra markandsplatser med andra öppettider. Exempelvis amerikanska aktier handlas i normalfallet mellan 15.30 – 22.00 svensk tid vilket betyder att värdet på en investering kan påverkas under tider då det inte går att stänga en eventuell position.

Du kan handla med Bull & Bear-certifikat och Mini futures på ett ISK, Kapitalförsäkring och Aktie- & Fondkonto hos Avanza.

Senast uppdaterad 2016-03-22