Grönt bolån

Vi vill att det ska löna sig att ha en energismart bostad. Därför får du som har en bostad med energiklass A eller B 0,10 procentenheter rabatt på den redan låga räntan på Bolån+ Stabelo. Du ansöker som vanligt så hämtar vi din energideklaration och lägger till rabatten automatiskt.

Grönt bolån

Vi vill att det ska löna sig att ha en energismart bostad. Därför får du som har en bostad med energiklass A eller B 0,10 procentenheter rabatt på den redan låga räntan på Bolån+ Stabelo. Du ansöker som vanligt så hämtar vi din energideklaration och lägger till rabatten automatiskt.

0,10 procentenheter rabatt

0,10 procentenheter rabatt

På alla bindningstider på Bolån+ Stabelo

1,45% vid ränta 3 månader

1,45% vid ränta 3 månader

Effektiv ränta 1,45%. Se alla räntor längre ner

Du får rabatten automatiskt

Du får rabatten automatiskt

Så du behöver inte göra någonting

Varför Grönt bolån?

Visste du att nästan 40% av all energi som används i Sverige går till bostäder och servicelokaler? Det är lika mycket som hela industrisektorn. Men du kan faktiskt vara med och bidra till minskad energiförbrukning. Några enkla steg mot en mer klimatsmart bostad är att byta till LED-lampor, eko-tvätta, välja vitvaror av bästa energiklass och att byta till hållbar el. Vi kan alla hjälpas åt att spara energi och hejda klimatförändringarna.
 
Vi vill att det ska löna sig att ha en energismart bostad och därför erbjuder vi tillsammans med Stabelo Grönt bolån till dig som har en giltig energideklaration med energiklass A eller B. Med Grönt bolån får du rabatt på den redan låga räntan för Bolån+ Stabelo med 0,10 procentenheter, samtidigt som du bidrar till minskad energiförbrukning.

Aktuella räntor

Här ser du alla aktuella räntor och bindningstider för Bolån+ Stabelo med 0,10 procentenheter rabatt inräknad. Effektiv ränta visas inom parentes.
Bindningstid
3 månader
1 år
2 år
3 år
5 år
10 år
Ränta
1,45% (1,46%)
2,15% (2,17%)
2,89% (2,93%)
3,16% (3,21%)
3,29% (3,34%)
3,89% (3,96%)
Bindningstid
Ränta
3 månader
1,45% (1,46%)
1 år
2,15% (2,17%)
2 år
2,89% (2,93%)
3 år
3,16% (3,21%)
5 år
3,29% (3,34%)
10 år
3,89% (3,96%)
Gäller upp till 60% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Årsränta per den 220523. Med en räntebindningstid på 3 månader och en ränta på 1,55% för ett lån på 1 000 000 kr med 30 år rak amortering om 2 778 kr/mån (effektiv ränta 1,56%), blir det totala beloppet att betala 1 233 121 kr, varav 233 121 kr ränta om räntan är oförändrad under lånets löptid (30 år). Den första månadsbetalningen blir då 4 070 kr vilket motsvarar en räntekostnad om 1 292 kr och en amortering på 2 778 kr (totalt 360 månadsbetalningar). Lånet förutsätter panträtt i fast egendom eller bostadsrätt.

Vanliga frågor om Grönt bolån

Hur får jag Grönt bolån?

Om du redan har ditt bolån hos oss

Då behöver du inte göra någonting alls. Vi hämtar automatiskt in energideklarationen för din bostad och om du har energiklass A eller B får du ett Grönt bolån med den låga räntan.

Om du har bolånet hos en annan bank 

Börja med att skicka in en ansökan om att flytta ditt bolån till oss. Stabelo hämtar automatiskt in din energideklaration från Boverket, så om din bostad har energiklass A eller B får du ett Grönt bolån när lånet flyttas hit.

Vem kan få Grönt bolån?

För att få ett Grönt bolån behöver du ha en bostad med energiklass A eller B i energideklarationen. Det gäller både för hus och bostadsrätter. 

Du behöver också uppfylla de vanliga kraven för Bolån+ Stabelo.

 

De här kraven gäller för Bolån+ Stabelo

Alla som vill låna upp till 60% av marknadsvärdet på sin permanenta bostad har möjlighet att ansöka om Bolån+ Stabelo. Det är bara bostadsrätter och villor i Sverige som går att belåna. Minsta lånebelopp är 500 000 kronor och högsta är 10 miljoner. (Du får inte ha några andra lån med bostaden som säkerhet.) 

Det går att flytta ett befintligt lån eller ta upp ett nytt lån på en bostad som du (eller eventuell medsökande) redan bor i, och så småningom kommer det även gå att låna när du ska köpa en ny bostad. 

I din ansökan behöver vi ställa några frågor för att säkerställa att du klarar den så kallade KALP:en (kvar att leva på-kalkylen). Utöver det behöver din adress finnas tillgänglig i UC:s register, du måste vara över 18 år och kund hos oss och du får inte ha skyddade personuppgifter eller bedrägerispärr. Företag kan tyvärr inte ansöka om bolånet.

Om du inte har en tillsvidareanställning, utan till exempel ett vikariat, kommer din inkomst att räknas som 0 kr i ansökan. Det betyder att din medsökande behöver ha en tillsvidareanställning och att den personens lön räcker för att klara av kvar att leva på-kalkylen för er båda. 

Hur vet jag vilken energiklass mitt boende har?

Om du går in på Boverkets hemsida kan du söka på din bostad och beställa en energideklaration. Har din bostad en giltig energideklaration så skickas den direkt till din mejladress.

Om du har en giltig energideklaration som utfärdades innan 2014 som inte tydligt visar energiklass A till G, så har du en äldre version av energideklaration. Då kan du tyvärr inte få ett Grönt bolån hos oss eftersom vi inte kan använda den gamla versionen som underlag.

Finns det inte en giltig energideklaration för din fastighet så kan du ta hjälp av en certifierad energiexpert för att ta fram en ny. På Boverkets hemsida kan du enkelt hitta certifierade energiexperter. Visar din nya energideklaration att din bostad har energiklass A eller B så mejlar du Stabelo för att få rabatten. Tänk på att det kostar en del att göra en energideklaration och att det inte finns några garantier att du får en energiklass som ger dig rabatt.

Hur mycket rabatt får jag på räntan?
Rabatten för Grönt bolån är 0,10 procentenheter. 
Vad händer med rabatten när energideklarationen löper ut?
När din energideklaration blir för gammal upphör rabatten för Grönt bolån. Men vi meddelar dig i god tid innan så att du kan göra en ny energideklaration och behålla din rabatt. När den nya energideklarationen är klar mailar du Stabelo, som hämtar in den och ser till att du har kvar din rabatt.
Vad händer om jag ändrar bindningstiden på mitt lån?
Då händer ingenting. Din rabatt gäller oavsett vilken bindningstid du väljer på ditt bolån, så länge energideklarationen är giltig.
Vilka typer av boende gäller Grönt bolån för?
Grönt bolån gäller både för hus och bostadsrätter.

Billiga bolån till alla med Bolån+

Med Bolån+ slipper du hålla koll på smyghöjningar eller förhandla om dina lån. Vi ställer inte några krav på att du ska vara ”helkund”, ha en viss summa pengar hos oss eller använda några av våra andra prisledande sparprodukter. (Om du inte vill förstås). En låg ränta till alla utan konstiga motkrav är resultatet. Lite som det borde vara, kan man tycka.

Läs mer om bolån

Avanza Akademin

Allt du behöver veta om bostad och ekonomi

Bolåneskolan

Så kan du tänka kring ditt bolån

Avanza Akademin

Allt du behöver veta om bostad och ekonomi

Bolåneskolan

Så kan du tänka kring ditt bolån

Tips! Det här kan du göra för klimatet hemma

Visste du att nästan 40% av all energi som används i Sverige går till bostäder och servicelokaler? Det är lika mycket som hela industrisektorn. Men du kan faktiskt vara med och bidra till minskad energiförbrukning. Några enkla steg mot en mer klimatsmart bostad är att byta till LED-lampor, eko-tvätta, välja vitvaror av bästa energiklass och att byta till hållbar el. Vi kan alla hjälpas åt att spara energi och hejda klimatförändringarna. Läs mer hos WWF om hur du kan vara med och skapa den hållbara framtiden.