HANDEL MED VÄRDEPAPPER INNEBÄR ALLTID EN RISK. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Detta är en annons från Waystream AB

Waystream till First North – Här kan du anmäla ditt intresse!

Waystream är en lönsam leverantör av accessutrustning för bredbandsinfrastruktur i Norden. Behovet av snabb och tillförlitlig internetanslutning ökar över hela världen. Det beror till stor del på att konsumenter och företag efterfrågar tillgång till mediatjänster, som till exempel Netflix, Viaplay, HBO, Youtube, Facebook, Instagram och Spotify. Företagen flyttar dessutom IT-funktioner som exempelvis serverlagring, backup och e-post till molnbaserade tjänster. Även privat lagring och backup av t.ex. foton och video i molnet växer i popularitet. I Sverige och andra länder har utbyggnaden av fibernät och snabbt internet varit en förutsättning för att möjliggöra den här typen av tjänster och Waystream arbetar varje dag för att tillgodose den här ökade efterfrågan.

Kort om bolaget

Waystream har sitt huvudkontor i Stockholm och grundades 2001 av tidigare medarbetare från Bredbandsbolaget och Cisco. Bolaget är verksamt inom marknadssegmenten bredbandsaccess för hem och företag. Befintligt produktsortiment vänder sig framför allt till aktörer och operatörer som distribuerar fibernät till hushållsmarknaden såsom stadsnät, energibolag och tjänsteleverantörer. Kundlojaliteten är hög med mångåriga relationer och återkommande köp där ett stort antal kunder genomgått flera generationsskiften i takt med växande efterfrågan och behov av uppgraderingar. Ett exempel på kund till bolaget i Sverige är Fibra som levererar nätverksfunktionalitet i ett antal kommuner. Fibra i sin tur har Boxer, Telia, Com Hem, Bahnhof, Bredbandbolaget, Bredband2, AllTele, Canal Digital, och Viasat som leverantörer av tjänster till konsumenter och företag i kommunerna.

Waystream befinner nu sig i slutskedet i utvecklingsarbetet av en ny produkt, och initiala kundtester pågår. Den nya plattformen förväntas ha en kapacitet på 60-80Gbit/s och skulle kunna hantera all bredbandstrafik i en medelstor svensk stad. Med den nya produktplattformen MPC480 kommer Waystream kunna attrahera en ny kundgrupp, då målgruppen utvidgas till att även inkludera nationella operatörer.

Omsättningen för perioden januari – september 2015 uppgick till ca 39,7 mkr, en ökning ca 4 % jämfört med samma period föregående år. EBITDA (rörelseresultat före avskrivningar) för perioden januari – september 2015 uppgick till ca 4,3 mkr. Liknande noterade bolag i samma sektor är exempelvis Verisec, Advenica och Hexatronic.

Långsiktiga finansiella mål

  • Bolagets målsättning är att uppnå en omsättningstillväxt om över 20 procent årligen från och med 2016.
  • Bolagets målsättning för lönsamhet är en EBITDA (rörelsemarginal före avskrivningar) om 10 procent, men periodvis kan detta mål underskridas i syfte att driva tillväxt.

Erbjudandet

Styrelsen för Waystream har beslutat om en nyemission om högst 1 363 000 antal aktier, vilket förväntas tillföra Waystream 30 miljoner kronor. Därutöver har befintliga aktieägare förbehållit sig rätten att utöka erbjudandet och sälja ytterligare högst 250 000 antal aktier motsvarande 5,5 MSEK och därtill en övertilldelningsoption omfattar högst 204 450 antal aktier, motsvarande 4,5 MSEK. Teckningskursen motsvarar en värdering av bolagets aktier om 120 MSEK före Erbjudandet.

Om erbjudandet fulltecknas och övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo, omfattar erbjudandet 1 817 450 aktier, motsvarande cirka 25 procent av det totala antalet aktier i bolaget efter erbjudandet. Det totala värdet av erbjudandet baserat på pris per aktie uppgår till cirka 40 miljoner kronor under antagandet att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo.

Villkor i korthet:

Priset per aktie i erbjudandet är fastställt till 22 kronor. Courtage utgår inte. Sista dag att anmäla sitt intresse är 4 november 2015 klockan 17:00. Första handelsdag beräknas till omkring den 12 november 2015. Observera att du måsta ha tillgänglig likvid på ditt konto senast den 4 november till och med likviddagen den 10 november för att inte riskera att förlora rätten till tilldelning.

Korta fakta
Pris per aktie: 22 kr
Minsta investering: 300 aktier (motsvarande 6 600 kr)
Courtage: 0 SEK
Sista anmälningsdag: 4 november 2015, kl 17:00
Information om tilldelning: Omkring den 6 november 2015 genom upprättande av nota på din depå
Likviddag: Omkring 10 november 2015
Beräknad handelsstart: 12 november 2015
www.waystream.com
PDF Prospekt
PDF Informationsbroschyr
Anmäl intresse här!

Ej kund? Använd anmälningssedeln

Du som kund hos Avanza Bank erbjuds härmed att anmäla intresse att förvärva aktier enligt villkoren ovan. Observera att vid överteckning kan din tilldelning komma att ske med ett lägre antal än du önskat förvärva eller helt utebli. Det spelar ingen roll när under anmälningsperioden du anmäler dig. Teckning via ISK är ej tillåtet då aktierna i erbjudandet delvis kan komma att vara befintliga aktier och inte är nyemitterade.

Mer detaljerad information om detta erbjudande går att hitta på bolagets hemsida samt i Prospektet.

Marknadens drivkrafter och trender

Med den ökande datamängden och ett växande antal enheter som kommunicerar med varandra följer ett antal utmaningar.

Waystream bedömer att det finns fyra viktiga marknadstrender som förväntas fortsätta driva den underliggande tillväxten för Waystreams verksamhet:

Med en ökad användning av internet och efterfrågan på högre kapacitet behöver fler hushåll och företag anslutas med fiberuppkoppling. Den europeiska marknaden för fiber till hemmet har vuxit kraftigt de senaste åren, där antalet installerade fiberanslutningar har ökat med 44 procent per år i genomsnitt mellan 2010-2014.1 Marknaden förväntas ha en fortsatt stark tillväxt med 31 miljoner nya anslutningar mellan 2015-2019, motsvarande dubbelt så många anslutningar som idag.2

I Europa drivs marknaden även av politiska drivkrafter i form av ”Digital Agenda for Europe” (DGE) som den Europeiska kommissionen fastställde i maj 2010. DGE har som målsättning att 50 procent av alla europeiska hem ska erhålla minst 100 Mbit/s bandbredd för sin Internetanslutning år 2020 och att samtliga europeiska hem ska erhålla minst 30 Mbit/s.

Sverige är ett av sju länder inom Europa som idag har fler än 1 miljon fiberanslutningar. Det här är en marknad under kraftig tillväxt och bara i Sverige tror man att antalet fiberuppkopplingar ska dubbleras från 1 miljon till 2,2 miljoner fram till 2019. Ryssland står för den överlägset största mängden nya anslutningar. Den ryska marknaden erbjuder därför intressanta möjligheter där det är en konkurrensfördel för Waystream i nuvarande politiska läge att inte vara ett amerikanskt bolag.

Molntjänster

Molntjänster är ett samlingsbegrepp för funktioner som erbjuds från en central plats på internet istället för att placeras lokalt på ett företag eller i ett hem. Idag finns det en mängd olika molntjänster, exempelvis e-post för företag eller backup-system för att lagra viktig data. I takt med att användandet av molntjänster ökar följer även ökade krav på snabb internetanslutning för att användarna på hos exempelvis företaget ska kunna arbeta effektivt. Enligt Cisco förväntas datatrafiken från molntjänster fyrdubblas mellan 2013-2018 och därmed växa med i genomsnitt 32 procent per år (Cisco Global Index, 2013-2018).

Internet of Things

En växande trend är ”Internet-of-things” dvs olika typer av digitala enheter som nyttjar internet som kommunikationskanal. Exempel kan inkludera sensorer i bilar som avrapporterar körsträcka och funktionsstatus automatiskt till verkstaden, drönare för trafikövervakning eller hemlarm som erbjuder videoövervakning och detektering över internet. Infrastrukturen måste därmed vara kapabel att hantera tillväxten i antalet anslutna enheter men också leverera de kommunikationstjänster som behövs för att den nya tekniken ska fungera.

Säkerhet

Nätverkssäkerhet är något som ständigt efterfrågas och är därför fokusområde för Waystream. I takt med den teknologiska utvecklingen ställs allt högre krav på nätverkssäkerhetslösningar för att motverka IT-angrepp och därmed skydda integriteten hos företag och privatpersoner.

Tillförlitligheten i anslutningen är fundamental. Om företagen inte kan nå sina kunder, eller sina egna verksamhetskritiska system, uppstår kostsamma verksamhetsstörningar. För privatpersoner upplevs avbrott eller tjänster som fungerar dåligt som irriterande och leder snart till kostnader för operatörerna genom samtal till kundtjänst och support eller genom växande churn (dvs. bortfall av kunder).

Säkerhetsmarknaden har haft en stark tillväxt de senaste åren och förväntas omsätta 5,3 MUSD per år globalt 2018 (Frost & Sullivan). Marknadstillväxten drivs av det ständigt föränderliga säkerhetshotet och den kraftiga ökningen av nätverkstrafik som bl.a. sätter press på äldre brandväggar. Till detta tillkommer förändrade arbetsmönster som ökad mobilitet, risker runt egen medhavd utrustning, arbete på distans och ökad användning av molntjänster.

1 http://www.ftthcouncil.eu/documents/Reports/2015/Market_Data_December_2014.pdf
2 European FTTH Forecast, 2014-2019, 2014.

VD har ordet

Waystream utvecklar och säljer digital infrastruktur, såsom avancerade routrar och switchar, för bredbandsnätverk baserade på fiber. Det är en marknad under kraftig tillväxt och bara i Sverige tror man att antalet fiberuppkopplingar ska dubbleras från 1 miljon till 2,2 miljoner fram till 2019. Drivkrafterna bakom detta är exempelvis det ökande användandet av streamingtjänster för exempelvis musik eller video, lagringstjänster i molnet och att allt fler enheter i samhället är uppkopplade. Tillsammans resulterar detta i att det finns ett stort behov att öka tillgången på snabbt, tillförlitligt och säkert Internet.

Förändringar i omvärldens behov gör att Waystream går en spännande tid till mötes. Sedan starten har vi framgångsrikt levererat cirka 1,5 miljoner möjliga internetanslutningar till hem och företag via våra kunder. Vi har gått i bräschen för digital infrastruktur med en rad avancerade tjänster och produkter där slutkundens upplevelse sätts i fokus kombinerat med enkelhet i hantering och drift samt säkerhet och tillförlitlighet.

Vi har idag en stark position i Sverige och Skandinavien och vi är stolta över vad vi har åstadkommit på dessa marknader. Nu är det dock dags att ta nästa steg i expansionsfasen och därför har bolaget beslutat ansöka om notering på First North.

En notering är logisk och kommer innebära en rad fördelar för oss. Den ökade insynen i bolaget blir en kvalitetsstämpel när vi nu ska etablera oss utanför Sveriges och Skandinaviens gränser. Samtidigt kommer bolaget att tillföras kapital som ska användas dels för att geografiskt expandera vårt partnernätverk och vår egen försäljningsorganisation och dels för att fortsätta utveckla nya avancerade produkter inom nätverk och säkerhet. Vi kommer framöver att lansera en rad nya produkter för att bredda vårt erbjudande vilket kommer stärka vår position och konkurrenskraft ytterligare på marknaden.

Vi är idag ett lönsamt bolag, våra produkter och tjänster är högt uppskattade av våra kunder och vi står oss väl i konkurrensen på den marknad vi befinner oss på. Genom noteringen kommer vi att kunna öka expansionstakten. Under de kommande åren kommer utbyggnaden av fiber att öka kraftigt på den svenska och europeiska marknaden och Waystream har aldrig varit starkare och mer redo att möta denna efterfrågan. Välkomna med på denna resa!

Johnny Hedlund, VD