Aktiegeneratorn

Aktiegeneratorn

Hitta dina favoritaktier på bara några klick! Aktiegeneratorn filtrerar bland tusentals aktier, allt du behöver göra är att svara på fem frågor. Snabbt och smidigt!

Hur fungerar det?

Ta ställning till fem enkla och objektiva frågor. Om du behöver mer information om något ämne kan du klicka på "Läs mer".
Du får fram en aktielista baserat på dina svar. Urvalet består av aktier från Sverige, Danmark, Norge och Finland.
Hittar du inga aktier du gillar, eller vill filtrera själv? Gå till aktielistan och sortera bland alla våra parametrar!

Sprid riskerna i ditt sparande

Det är viktigt att hålla koll på riskerna i sitt sparande för att säkerställa att man en dag inte har förlorat allt man har investerat. När man pratar om risk i samband med investeringar så menar man risken att få tillbaka mindre än, eller i värsta fall förlora hela, det belopp man har investerat. Ett sätt att minska risken i sitt sparande är att investera i flera olika aktier, det vill säga att diversifiera sitt sparande.

Utifrån statistiken bland våra egna kunder så kan man dra slutsatser över hur man uppnår en bättre diversifiering. Om man pratar aktier så bör man äga fler än 12 olika aktier, helst på flera marknader och i olika branscher. Sedan bör man fortsätta att regelbundet se över och justera sitt sparande över tiden. 

Lär dig mer om riskspridning i Avanza Akademin

De vanligaste frågorna om Aktiegeneratorn

Kan jag ändra inställning för en specifik fråga själv?
Ja, du kan när som helst gå vidare till vår aktielista och göra en mer finjusterad filtrering genom att klicka på "Ställ in parametrar själv".
Hur gör jag om jag vill filtrera på helt andra parametrar?
Vill du filtrera på andra värden än de förinställda kan du göra det i vår aktielista. Där kan du välja att filtrera på 25 olika parametrar och sortera på över 50 olika värden.
Kan jag ändra mina svar när jag fått resultatet?
Javisst, det kan du göra genom att klicka på "Ändra mina svar". Resultatet uppdateras då direkt baserat på dina ändringar. Du kan även välja att gå till aktielistan för att helt ändra parametrar eller inställningar.
Ska jag tolka Aktiegeneratorn som en funktion för investeringsrådgivning & därmed resultatet som en rekommendation?
Nej. De fem filtreringsmöjligheterna i Aktiegeneratorn är generella. Resultatet filtreras fram baserat på de val som du har gjort. Varken filtreringsmöjligheter eller resultat är specifikt framtagna med hänsyn till dina individuella förutsättningar och behov.
Vilka aktier är med i urvalet?

Urvalet för filtreringen består av samtliga aktier som är möjliga att handla via vår hemsida. Då vi inte har tillgång till data för samtliga aktier så kan vissa aktier exkluderas från resultatet trots att de uppfyller kravet för din filtrering. Detta gäller specifikt fråga 1 och 3.

Då Avanza enbart har data för nordiska aktier vad gäller börsvärde och direktavkastning så kommer ej aktier från övriga marknader att presenteras om du väljer att ta hänsyn till börsvärde eller direktavkastning i din filtrering. 

Kostar det något att använda Aktiegeneratorn?
Nej, du betalar ingenting för att filtrera fram aktier med hjälp av Aktiegeneratorn. Väljer du sedan att köpa någon av aktierna i resultatet så betalar du courtage enligt prislista
Får Avanza någon ersättning för bolagen som visas i resultatet?
Nej. Resultatet är dynamiskt baserat på objektiv data och Avanza har inga incitament att presentera vissa aktier högre upp än andra. I resultatet presenteras aktierna i fallande ordning efter dess popularitet bland Avanzas kunder. 
Investeringsrekommendationerna på denna sida är en sammanfattning eller ett utdrag från en investeringsrekommendation som du hittar hos Placera Media. Källan bedöms som tillförlitlig men leverantören ansvarar för innehållet. Investeringsrekommendationerna sprids löpande utan känd periodicitet och informationen kan ändras över tid. Det är viktigt att du fattar egna beslut och bildar dig en egen uppfattning om lämpligheten att placera i de finansiella instrument som nämns. Avanza och Placera Media ingår båda i Avanza-koncernen. Avanza står under Finansinspektionens tillsyn. Här hittar du mer information om investeringsrekommendationer