LÖNER
HELT NYTT LANDSKAP I LÖNEBILDNINGEN - STRÅTH (Direkt)

2015-08-31 10:28

STOCKHOLM (Direkt) Inför kommande stora avtalsrörelse 2016 är det ett helt nytt landskap i lönebildningen, med allt fler sifferlösa och lokala löneavtal och allt färre traditionella avtal med central lönebildning.

Det sade Medlingsinstitutets just avgångne generaldirektör Claes Stråth vid ett SNS-seminarium om lönebildningen på måndagen.

"Betydande delar av den svenska arbetsmarknaden avviker från den traditionella lönebildningsmodellen. Vi har ett helt nytt landskap i lönebildningen inför 2016 års förhandlingar", sade han.

Han tillade att även i detta nya landskap kommer industrins avtal återigen att bli viktiga för löneökningarna även i avtal som saknar centralt bestämt löneutrymme.

"Skulle de sifferlösa avtalen avvika från industrin kommer vi att få problem i ekonomin", sade Claes Stråth.

Han sade också att frågan om inflationsmålet är en fråga där industrins parter borde kunna hitta en gemensam grund och att han för egen del är "övertygad" om att de också kommer att lösa den frågan på samma sätt som parterna kunnat enats om mycket annat under industriavtalets historia.

Vidare uppmanade Claes Stråth politikerna att inte lägga sig i lönebildningen och nämnde bland annat lärare som en grupp där politiker har synpunkter på och vill styra lönerna.

"Politiker ska inte syssla med lönebildning. Det kommer aldrig att gå bra med politisk styrning", sade han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -