SBAB skrotar sina fonder

Fonder Det blev en kort sejour i fondbranschen för den statliga banken som sjösatte sin satsning för bara ett år sedan, nu skrotar man alla sina fonder.

SBAB meddelade på torsdagen att banken kommer att fokusera fullt ut på sin kärnaffär som är bolån och bostadsfinansiering. Det innebär att satsningen på kort- och betaltjänster samt fonder kommer att avvecklas.

”För dig som redan är fondkund kommer mer information att skickas per post. Dina fonder är fortsatt aktivt förvaltade även under avvecklingsprocessen”, skriver banken i ett pressmeddelande.

I och med detta gör SBAB, med nya vd:n Klas Danielsson, en helomvändning. Det var så sent som under våren i fjol som SBAB lanserade tre sparfonder, Kort, Medel och Lång, som förvaltas av Öhman Fonder. En tid efter detta lanserades även SBAB Fri som är en avgiftsfri fond.

"Fondlanseringen är en viktig komponent i vår banksatsning och enkelhet har varit centralt vid utvecklingen av erbjudandet”, sade den dåvarande vd:n Carl-Viggo Östlund om satsningen.

SBAB:s styrelse valde i början av året att sparka Carl-Viggo Östlund då det rådde delade meningar om bankens strategi, bland annat när det gällde kostnadsutvecklingen.

Populärast av de fyra fonderna är SBAB Fri vars fondförmögenhet uppgår till cirka 130 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -