Öhman på rätt väg i fondredovisningen

Krönika Fondbolagen kan bli mycket bättre på att redovisa hur spararnas pengar används och hur förvaltaren skapar avkastning. Öhman Fonder går i bräschen och jag hoppas att fler fondbolag följer efter.

Fondspararna vill ha en bättre redovisning av hur deras fonder utvecklas och vad de betalar för. Med tanke på den aktuella debatten om aktiv och passiv förvaltning kontra avgifter där de aktiva förvaltarna som grupp har misslyckats de senaste åren är det rimligt att fondbolagen går spararna till mötes på denna relativt självklara önskan.

Öhman Fonder har kommit ganska långt i sin öppna redovisning av fondernas utveckling och kostnader. I bolagets månadsrapporter kan man på ett föredömligt och lättöverskådligt sätt följa utvecklingen.

Först får vi veta fondens utveckling hittills i år, netto efter avgifter. Sedan redovisar de hur index har gått. Differensen visar hur mycket bättre eller sämre fonden har presterat jämfört med index. För många är förvaltningsavgiften viktig och här redovisar Öhman hur stort uttaget har varit hittills i år.

Sedan lägger de tillbaka avgiften till fondens avkastning och visar hur mycket fonden hade stigit om den inte hade haft någon förvaltningsavgift. Denna siffra visar hur duktig förvaltaren har varit. I nästa moment redovisas skillnaden i fondens avkastning, exklusive förvaltningsavgift, jämfört med index, som inte har några avgifter.

Öhman Etisk Index Sverige är en etisk fond som inte investerar i vissa bolag. Hur mycket det etiska inslaget har bidragit eller kostat redovisas separat. På sista raden ligger övriga bidrag och för Öhmans del innefattar de en rad olika delar som transaktionskostnader, valutaväxlingskostnader, avgifter till depåinstitut och valutakursförändringar, se tabell.

Öhman Etisk Index Sverige
Avkastning/Avgifter Hittills i år
Fond 3,37%
Index 3,40%
Differens -0,03%
Förv. avgift -0,08%
Fondavk. ex. avg. 3,45%
Tot. diff. ex. avg. 0,05%
Etiskt bidrag 0,05%
Övriga bidrag 0,00%


Vi på Placera tycker
Öhmans sätt att redovisa är mycket bra. Men det finns mer att önska. För det första önskar jag att det framgår vilket index redovisningen avser. Jag skulle också vilka vilja att fondbolagen redovisar valutaeffekten separat. Under vissa perioder är det stökigt på valutamarknaderna och valutakursförändringar kan ibland vara större än aktiemarknadens.

Det skulle också vara önskvärt att redovisningen separerar transaktionskostnaderna. På så sätt får fondspararna veta om fonden varit aktiv och köpt och sålt värdepapper och till vilken kostnad. En högre aktivitet borde, om förvaltaren är skicklig, resultera i högra avkastning.

Om den högre aktiviteten och transaktionskostnaderna beror på in- och utflöden ur fonden bör det noteras separat. Jag anser också att det vore önskvärt att redovisningen även sker kvartalsvis och inte bara löpande under året.

Till sist hoppas jag att fler fondbolag följer Öhmans goda exempel.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -